Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Mannerström: Äldre ska ha lika bra mat som mördare

Folkkäre stjärnkocken Leif Mannerström, 76, har i flera år tagit strid för att det ska serveras bättre mat på landets äldreboenden. Nu uppmanar han butiksägare runt om i Sverige att skänka mat som ändå ska slängas till våra äldre. – Kan mördare få oxfilé på Kumla, ska väl våra äldre kunna få ordentlig julmat, säger Mannerström.

Stjärnkocken Leif Mannerström är oförtröttlig i sin kamp för bättre mat på Sveriges äldreboenden. 

Redan 2013 uppmanade han Sveriges riksdagsledamöter att äta maten som de äldre serveras. Allt för att uppmärksamma beslutsfattarna om kvalitén på maten som våra gamla varje dag stoppar i sig.

LÄS OCKSÅ: Leif Mannerström: Ge riksdagen samma mat som på äldreboendena

Stjärnkockens kamp har nu pågått i flera år. Trots det menar Leif Mannerström att maten som många äldre serveras forfarande kan beskrivas som ett hån.

"Förstår inte..." 

– Det som jag verkligen inte kan förstå är hur det kan se så olika ut från boende till boende. Det finns äldreboenden som serverar helt fantastisk mat för samma pengar som de på andra boenden lagar mat för som inte ens går att äta, säger Leif Mannerström. 

"Handlar om passion"

76-åringen menar att det handlar om vilken passion och ambition som äldreboendena sätter upp för att ge människor, som arbetat hårt i hela sina liv, bra och värdig mat. 

– Alla vi som driver restauranger vet att vi måste ha som mål att ha nöjda gäster, annars har vi inga restauranger kvar. Men på en del äldreboenden verkar det som att det inte spelar någon som helst jävla roll om maten som serveras uppskattas av de äldre eller inte. Det är märkligt att det kan vara sådan skillnad, vill man så kan man, säger Leif Mannerström. 

Erbjöds fängelsejobb

Stjärnkocken efterfrågar också mer insatser från samhället i stort för att lyfta frågan om kvalitén på äldrematen. 

– Jag skulle nyligen debattera frågan med både äldreministern och folkhälsoministern i Expressens tv, men de båda backade ur i sista stund. De ville väl inte gå upp i en debatt mot mig, säger Leif Mannerström.

Han berättar att han upplever det som att maten i svenska fängelsen prioriteras högre än vad maten på Sveriges äldreboenden gör. 

– För ett par år sedan erbjöds jag ett konsultjobb för att förbättra maten på några av vår grövsta fängelser. Personen som kontaktade mig berättade att det var viktigt att internerna fick riktigt riktigt bra mat för att de skulle kunna anpassa sig till livet utanför murarna. Det var ett väl tilltaget arvode som jag skulle få, men jag sa att det där var helt ointressant för mig. Jag var inte intresserad av det överhuvudtaget. Jag vill hjälpa personer som har skött sig och arbetat hårt i hela sina liv och som har blivit svikna på ålderns höst. Det gäller inte alla, jag vill betona att många får bra mat, men det är alldeles för många som inte får det, säger Leif Mannerström. 

LÄS OCKSÅ: Stjärnkocken ger sig in i kampen med Mannerström

Mördare får oxfilé

När GP nyligen besökte säkerhetsanstalten Kumla, där några av Sveriges farligaste brottslingar avtjänar sina straff, berättade en dömd mördare att maten på Kumla är god och att de eventuellt blir oxfilé för brottslingarna på nyårsafton. 

– Faktiskt så är det helt okej. Bättre än på många andra ställen. Men Kalmar, de har den allra bästa maten. Jag blev chockad, jag har aldrig varit med om något sådant på en anstalt. Det var som att komma in på en restaurang, berättade mördaren för GP under vårt besök. 

Mördaren berättade fortsatt att internerna har ett eget hushåll på avdelningen han avtjänar sitt straff på. 
– Vi har en ansvarig som beställer mat och sedan har vi ett rullande schema kring vilka det är som lagar maten.

Då beställer ni bara oxfilé?
– Kanske till nyår får vi oxfilé. De har en budget.

Blir det ärtsoppa resten av månaden i så fall?
– Nej för fan, det är bra mat. Men oxfilé är bara vid högtider. Men det kompenserar inte för det andra, fortsatte mördaren. 

Leif Mannerström blir inte förvånad när han hör om matlyxen på Kumla.

– Inte ett dugg. Så har det varit länge i det här landet. Hittar du på djävulstyg så får du bo bättre och du får dessutom bättre service. Människor får väl se till att det hamnar på Kumla i stället för på ett äldreboende på äldre dar. Det är förjävligt rent ut sagt att vi inte kan prioritera våra gamla på ett bättre sätt, säger Leif Mannerström. 

"Kan mördare..." 

För att matglädjen inte bara ska nå landets mördare - utan även de äldre under högtiderna uppmanar stjärnkocken Sveriges butiksägare att skänka mat som inte blir såld till landets äldreboenden. 

– I matsvinnets Sverige finns det hur mycket julskinkor och annan fantastisk mat som helst som bara slängs efter julhelgerna när den inte blir såld. Skulle handlarna istället för att slänga maten ge bort den så skulle många fler kunna få äta riktigt gott på jul. Kan mördare få oxfilé på Kumla, så ska väl våra äldre också kunna få ordentlig julmat, säger Leif Mannerström. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.