Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det finns en koppling mellan misstänkt otrohet och verklig otrohet, enligt ny forskning. Arkivbild.

Mannens otrohet står skriven i hela ansiktet

Hur avgör du om din man är eller riskerar att vara otrogen? Titta i ansiktet. För nu har forskare upptäckt vilka ansiktsdrag som ökar risken/chansen för otrohet.

Män med typiskt "maskulina" anletsdrag uppfattas inte bara som mer otrogna än andra män – de är det också. Det är kontentan av en undersökning av forskare vid University of Western Australia där de bad drygt 1 500 heterosexuella kvinnor och män att betygsätta bilder av 101 män och 88 kvinnor utifrån en tiogradig skala om uppfattad risk för otrohet.

Personerna på bilderna hade ett neutralt ansiktsuttryck och hade tidigare deltagit i en studie där de dels hade uppgett om de hade varit otrogna eller inte, dels huruvida de hade "rövat" en nuvarande eller tidigare partner från någon annan. Bilderna hade dessutom redan skattats utifrån olika kriterier såsom attraktivitet, maskulinitet och feminitet.

Manliga män

Resultatet, som nu publiceras i The Royal Society, visar att de män som andra, både kvinnor och män, uppfattade som otrogna också hade varit det i högre utsträckning än andra. För kvinnor, däremot, fanns inte alls samma tydliga samband. Den gemensamma nämnaren bland dessa män var att deras ansiktsdrag sedan tidigare hade klassats som typiskt "maskulina" med tydligt markerade ögonbryn, kraftig käke och tunna läppar. Dessa män hade också "rövat" en partner från en annan i högre grad än andra.

Så bör kvinnor, och män också för den delen, se upp för och undvika dessa manliga män? Inte alls, säger forskarna, eftersom orsakerna bakom otrohet oftast är mycket mer komplexa än att det bara har att göra med ansiktsdragen. Inte minst i dag.

Evolutionär fördel

Däremot, skriver de, kan studien säga något om de evolutionära krafter som varit i farten och där personer som visat misstänksamhet mot dessa ansiktsdrag kanske haft en evolutionär fördel gentemot andra. Kvinnor för att de på så vis har kunnat identifiera kommande otrohet och män för att de kunnat identifiera potentiella rivaler.

Kristen Knowles, evolutionspsykolog vid Queen Margaret University i Edinburgh, Skottland, säger till The Guardian att studien visar på en intressant koppling mellan uppfattad otrohet och faktisk otrohet. Det faktum att sambandet mellan kvinnors utseende och otrohet var svagare säger hon kan bero på att kvinnor tenderar att underdriva otrohet i självrapporterande studier, medan vice versa ofta gäller för män.