Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Manifestation mot polisvåld i Malmö

Poliser som tittade ut genom fönster i polishuset på Davidshallstorg i Malmö i kväll möttes av tända facklor och stearinljus. Vid en manifestation mot polisvåld samlades barnfamiljer, ungdomar och äldre. Uppskattningsvis 500 personer var samlade på torget.

Manifestationen var arrangerad av bland andra Vänsterpartiet och dess ungdomsförbund.

-Jag är här för att manifestera mot det övervåld som polisen brukade i Limhamn i helgen. Jag var inte där själv men jag har sett bilder och hört vänner berätta. Jag är inte förvånad över att så många har samlats här, säger Michaela Larsson till TT.

Polisen backade under dagen om tumultet under helgens nazimöte i Limhamn - efter protesterna mot polisinsatsen tonar polisen själv ned uppgifterna om vissa av motdemonstranternas våld.

Mehdi är en av dem som skadades under polishästarnas hovar.

-Det gjorde väldigt ont, jag kunde knappt andas. När folk försökte dra mig i säkerhet försökte polisen attackera dem, säger Mehdi, som inte vågar att uppge sitt efternamn.

Sex stygn i pungen. En hand och en arm i bandage. Sår över hela kroppen. Efter att ha protesterat mot nazistiska Svenskarnas partis torgmöte fick han tillbringa tid på sjukhus.

-Jag vet inte varför polisen gjorde så där mot vanligt folk. De slog folk i ansiktet med piskor, säger Mehdi och beskriver de flesta demonstranterna som fredligt folk.

Samtidigt konstaterar han att det flög pet-flaskor och äpplen i luften. Men några gatstenar såg han inte till. Inte heller polisen, som tidigare uppgett att gatsten kastats, beskriver längre sådana situationer.

Bilder på polisryttare som skingrar en folksamling vittnar om ett mycket ovanligt beteende. Den bedömningen gör Per Engström, chef för enheten ordning och säkerhet på Rikspolisstyrelsen.

-Det är väl första gången man kan se det här uppträdandet. Att man rider över personer, tillhör inte vanligheterna, säger han till TT.

Det är just hur polisrytteriet användes som har dragit på sig stor uppmärksamhet. Många som sett dramatiska bilder på hur demonstranter vräkts omkull och hamnat under hästarna talar om övervåld.

Polisen har nu anmält sig själv för att utreda händelsen. Håkan Jarborg Eriksson, kommenderingschef och ansvarig för polisinsatsen i Limhamn, erkänner att polisen spritt en felaktig bild av situationen för ambulanspersonalen på Limhamns torg.

-Ett olyckligt misstag som vi ska rätta till. Vi borde hellre ha skrivit "hårt ansatt".

Men polisen står fast vid att vissa motdemonstranter ville störa valmötet. En person är anhållen för våldsamt upplopp.

Polisforskare Stefan Holgersson ser ett mönster i polisens reaktion när det förekommer våld under en insats.

-Man upprättar helt enkelt en intern polisanmälan mot sig själv, och förklarar därefter att man inget kan säga eftersom det pågår en polisutredning. Efter ett tag läggs utredningen ned och allt rinner ut i sanden. Det har åtminstone historiskt varit "strategi 1A".

Läkare har berättat att Mehdis hand troligtvis aldrig blir helt återställd igen.

-Men jag vågar inte anmäla polisen, anmälan skulle nog bara läggas ner, säger han.