Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov träffade under onsdagen Vladimir Putin och sa han inte ska tro på de "provokativa" artiklarna som vittnar om förföljelse och dödande av homosexuella i Tjetjenien.

Manifestation mot kränkning av homosexuella

Under söndagen hölls en manifestation utanför den ryska ambassaden på Kungsholmen i Stockholm mot behandlingen av homo- och bisexuella i Tjetjenien.

Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter (RFSL), anordnade manifestationen och ett hundratal personer närvarade. Många höll upp plakat med budskap som "It is a human right to be a LGTBIQ person in the whole world."

Den ryska tidningen Novaja Gazeta har rapporterat att tjetjenska myndigheter för bort och torterar män som de misstänker är homosexuella. Tre personer uppges ha dödats.

- Det är viktigt att Sverige och andra länder trycker på så att Ryssland agerar och använder den rättsapparat de har. Ryssland har trots allt system för att ta tag i övergrepp när mänskliga rättigheter kränks, säger Magnus Kolsjö, vice förbundsordförande på RFSL.

Han vill se att Sverige tar ett större ansvar och erbjuder säkra vägar för de utsatta tjetjenerna ut ur landet. Han höll själv tal på manifestationen och framhöll då hur ofta det sägs "aldrig mer" när mänskliga rättigheter kränks.

- Men ändå så sker det gång på gång igen, och just nu sker det i Tjetjenien.

Rysslands svar på manifestationen kom via ambassadens hemsida något senare. Där påstår man att det "inte kommit några anmälningar till rättsvårdande myndigheter från eventuella 'offer' för förföljelser, hot och våld." Trots att man har frågat "alla berörda ryska myndigheter".