Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Man ville mörda "häxor" - är på rymmen från rättspsyk

En psykiskt sjuk man planerade att mörda "häxor". Nu är han på rymmen från rättspsykiatrin i Skåne, skriver Sydsvenskan.

Det var i februari som mannen dömdes till rättspsykiatrisk vård. Men redan under sommaren 2015 dömdes mannen till fängelse i fyra månader efter att ha frihetsberövat sin exfru och för att ha misshandlat sin son. Under rättegången kom det fram att mannen hade anklagat henne för häxkonst och trolleri. När han slutligen dömdes till vård efter en annan incident, där han ska ha planerat en avrättning, uppgav mannen att han var på "Häxjakt". Nu har mannen rymt från rättspsykiatrin i Skåne, skriver Sydsvenskan. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det var i somras som chefsöverläkaren på rättspsyk ansökte om permission till mannen. Det gällde en frigång inne på sjukhusets område två gånger om dagen med 15 minuter per gång. Något som åklagaren Lisa Åberg ställde sig kritisk emot, då hon ansåg att han var "för farlig" och att risken för att han skulle begå grova brott fortfarande var för stora. Trots det beviljades permissionen och mannen rymde i förra veckan, enligt Sydsvenskan. 

Fortfarande på fri fot

Mannens exfru och son lever med skyddad identitet, trots det fick de först efter två dagar reda på att mannen var på rymmen. Och än har polisen inte hittat honom. 

– Vi har fått handlingar i ärendet här och vi har en grupp som jobbar dagtid med att söka efterlysta personer. Men tyvärr är det så att om vi inte kan hitta personer på deras hemadresser så är det inte så lätt , säger Daniel Jonasson, inre befäl på polisen i Malmö till Sydsvenskan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.