Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En Pressbyrån-butik i Luleå rånades av en man med slangbella.  Bild: Hasse Holmberg / TT
En Pressbyrån-butik i Luleå rånades av en man med slangbella. Bild: Hasse Holmberg / TT

Man rånade Pressbyrån med slangbella: ”Ska ha alla cigaretter”

En man i Luleå ville ha ”alla cigaretter” och gick till attack mot butikspersonalen i en Pressbyrån-butik. Han gjorde det med ett udda vapen –en hemmagjord slangbella.

SVT Nyheter Norrbotten skriver att en 29-årig man dömts till två års fängelse för rån och grovt hot mot tjänsteman.

En kväll i maj gick mannen in på en Pressbyrån-butik i Luleå och sa att han ”skulle ha alla cigaretter”. Den anställde svarade att mannen skulle behöva betala för varorna, varpå 29-åringen reagerade med att dra vapen.

Det var dock inte vilket vapen som helst. Mannen drog fram en slangbella och började skjuta stålkulor mot den anställde, som i sin tur tvingade ducka bakom disken.

I butiken satt också en barnfamilj vid cafédelen.

Vaktbolag larmades sedan till butiken och den anställde tog skydd på lagret. Slangbells-mannen höll sig kvar och försökte komma åt kassan utan framgång. Då började han istället skjuta kulor mot dörren som medarbetaren gömde sig bakom.

När polis och väktare kom till platsen inleddes en jakt där de blev hotade av den 29-årige rånaren som även spände och siktade slangbellan mot dem under sin flykt. Från butiken hade mannen fått med sig sju snusdosor.

I rättegången har mannen sagt att han varken erkänner eller förnekar då han säger sig ha minnesluckor från händelsen.

Skickades till NFC för analys

Som en del av förundersökningen lämnades slangbellan till Nationellt Forensiskt Centrum, NFC, där den analyserades av sakkunniga.

I domslutet beskrivs den på följande vis:

”Slangbågen är till synes en hemgjord anordning vars konstruktion i princip består av en träklyka som försetts med gummiband och ett par läderbitar i vilka projektilen placeras.”

Mannen ska ha haft med sig både stål- och glaskulor vid rånet vars projektilhastighet och anslagsenergi tillsammans med avståndet banade för bedömningen att de användes i uppsåt att skada.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.