En man i 45-årsåldern har dött efter en lavin. Arkivbild.
En man i 45-årsåldern har dött efter en lavin. Arkivbild.

Man omkom i lavinolycka

En man i 45-årsåldern har omkommit i en lavin vid Södra Gröndörrstöten i Härjedalen. Mannen var en del av ett sällskap, men de övriga tre klarade sig utan allvarligare skador.

ANNONS
|

Larmet om lavinen kom in strax före klockan 17 på torsdagseftermiddagen, skriver P4 Jämtland.

- Det är jättefarligt att vistas i området, det kan gå fler laviner och polisen på plats fick helt fokusera på att försöka hitta mannen, säger Björn Pettersson, befäl vid polisens regionledningscentral i Umeå, till P4.

Mannen var en del av ett sällskap om fyra personer, men ingen av de övriga ska ha behövt uppsöka sjukhus. Alla fyra har släktband till varandra. Olyckan inträffade norr om sjön Öjön i Bergs kommun.

ANNONS

Den senaste veckan har det varit stormigt väder i flera fjällområden, vilket ökar risken för laviner, säger Petter Palmgren vid Naturvårdsverkets lavinprognostjänst till TT.

- Det är en svår situation nu när vädret samtidigt har blivit bättre. Det gör att många är sugna på att komma ut.

De senaste åren det enligt Palmgren det skett i genomsnitt ett dödsfall per år till följd av laviner. Just mars är något av en olycksmånad.

- Det beror egentligen inte på att detta alltid är den värsta månaden rent vädermässigt. Det har att göra med mars är en väldigt populär månad vad gäller resor till fjällen.

TT

ANNONS