Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Man misstänkt för stämpling till terrorbrott

En man i Östersund misstänks för stämpling till terroristbrott, efter att först ha anhållits för förberedelse till mord, uppger Åklagarmyndigheten. Enligt källor till Aftonbladet utreds den gripne mannen för kopplingar till Rakhmat Akilov.

I onsdags anhölls en man i Östersund, misstänkt för förberedelse till mord enligt Åklagarmyndigheten.

Polisen larmades om att mannen betett sig underligt och ryckte därför ut och stoppade honom i hans bil. Det som först verkade vara en trafikförseelse ändrades sedan till förberedelse till mord. Rubriceringen ändrades efter fynd som gjordes i bilen som mannen körde.

Men nu har Riksenheten för säkerhetsmål tagit över utredningen och ändrat brottsrubriceringen till stämpling till terroristbrott. Under torsdagen eller senast på fredagen ska åklagaren ta ställning till om mannen ska begäras häktad eller inte.

Säkerhetspolisen, Säpo, bekräftar att de tagit över förundersökningen från polisen i region Nord men lämnar inga ytterligare uppgifter.

– Vi är i ett inledningsskede och det pågår fortsatta förhör, genomgång av beslag och liknande. Det är som alltid i de här ärendena en sträng sekretess och förundersökningssekretess i ärendet, säger Karl Melin, presschef på Säpo, till TT.

Utreds för koppling till Akilov

Han säger att det i nuläget inte finns fler personer som är misstänkta i ärendet och han poängterar att det inte finns skäl till oro för allmänheten.

– Det finns inget skäl att känna oro för ytterligare händelser i samband med det här ärendet. Hade det funnits några hot hade vi talat om det. Den terrorhotnivå som ligger är oförändrad och det har den varit under en tid, säger Karl Melin, till TT.

Enligt uppgifter till TV4 och Aftonbladet planerade mannen att köra ihjäl fotgängare. Aftonbladet uppger även att mannen utreds för kopplingar till Rakhmat Akilov, som dömts för terrordådet på Drottninggatan i Stockholm. Den misstänkte mannen kommer ursprungligen från Uzbekistan, uppger källor till Ekot i Sveriges Radio.

Den misstänkte mannen tilldelades en offentlig försvarare på onsdagen men under förhör ska han, enligt handlingar från tingsrätten, vill han byta advokat. Den utsedda försvararen har därför begärt att få bli ersatt av de advokater som den misstänkte själv begärt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.