Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En kvinna i 20-årsåldern har hittats död i en lägenhet i Vetlanda. Ytterligare en ung kvinna har hittats svårt skadad.

Man misstänks ha mördat kvinna på LSS-boende

En man i 25-årsåldern har gripits vid ett serviceboende i Vetlanda, misstänkt för att ha mördat en kvinna i 20-årsåldern med ett tillhygge och allvarligt skadat en anhörig till henne.

Strax före klockan 02 under natten mot tisdagen kom det första samtalet av flera om bråk på en adress i Vetlanda. När den första polispatrullen kom till platsen efter omkring 20 minuter mötte poliserna en man som togs omhand.

- Nästa patrull som kommer till platsen går in i en utpekad lägenhet, där anträffar man två kvinnor som uppvisar tydliga skador. De får omedelbar vård av ambulanspersonal, säger Stefan Sundling, gruppchef för grova brott vid polisen i Jönköping.

En av kvinnorna avled på platsen, medan den andra fördes svårt skadad till sjukhus.

Flerfamiljshuset i utkanten av Vetlanda spärrades av för teknisk undersökning. Polisen har burit ut föremål från de två aktuella lägenheterna under förmiddagen. Tidigare under morgonen sökte man med hund i närheten, enligt TT:s fotograf på plats, och man har knackat dörr i området.

Ett LSS-boende

Fastigheten är ett kommunalt så kallat LSS-boende (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) för tolv personer. Enligt kommunen är den dödade en av de boende och den skadade kvinnan är en anhörig till henne. Även mannen har en relation till kvinnorna.

- Vilken relation de har i förhållande till varandra går vi inte in på i nuläget, säger vice chefsåklagaren Pernilla Törsleff.

Den misstänkte mannen har förhörts och är nu anhållen på sannolika skäl, den högre misstankegraden, berättar åklagaren för TT. Ytterligare förhör planeras under eftermiddagen.

Varken polis eller åklagare vill berätta vad mannen har sagt, om han har gjort några erkännanden eller hur han ställer sig till anklagelserna.

- Men han har pratat med oss, säger Stefan Sundling.

Inte heller mannens advokat Uno Karlsson har fått en bild av hur hans klient ställer sig till misstankarna.

Tillståndet för den skadade kvinnan är oklart och åklagaren vill inte berätta om hon har kunnat förhöras.

- Vi kommer att gå ut med information i morgon, säger Pernilla Törsleff.

"Kommer ge svar"

Polisen har en bild av händelseförloppet men bilden måste kompletteras med bland annat fler förhör med boende i området, samt med den misstänkte.

- Det är många, många förhör som inte är hållna än, som kommer att ge svar, säger Stefan Sundling.

Vetlanda kommuns kommunikationschef Rikard Lehmann säger att boendet är för personer med psykiska funktionshinder, där de bor i egna lägenheter.

- De klarar sig själva, men där finns personal dygnet runt i fastigheten, säger han.

Personalen på boendet, även de som inte var i tjänst, samlades under morgonen.

- De är väldigt tagna av vad som hänt, för de är ju så nära sina brukare, säger Lehmann och tillägger att de anställda agerat "fantastiskt", bland annat i hur man tar hand om övriga boende som är oroliga efter händelsen.

Krisgruppen samlas

Rikard Lehmann säger att kommunen i samband med händelsen har gått igenom sina rutiner men inte ser i nuläget att man har gjort någonting fel.

Stadshuset håller öppet och där har kommunens krisgrupp samlats.

- Alla som känner att de behöver prata av sig eller kanske bara tända ett ljus kan bege sig till fullmäktigesalen, säger han.