Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Man misstänks ha finansierat terror

Mannen satt häktad för grovt penningtvättsbrott. Nu har ytterligare misstankar riktats mot mannen - dessa om terrorfinansiering. Nu har han häktats även för det brottet, skriver NWT.

En man i 45-årsåldern har häktats på sannolika skäl misstänkt för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall”, enligt NWT.

Enligt den handling som lämnats in till Värmlands tingsrätt framgår det att brottet ska ha begåtts mellan april 2016 och juni 2017.

Häktad för penningtvätt

Mannen sitter sedan tidigare häktad misstänkt för grovt penningtvättsbrott. I detta ärende finns misstanke mot ytterligare två personer.

Ärendet utreddes då av åklagarkammaren i Karlstad men nu har riksenheten för säkerhetsmål i Stockholm och Säpo kopplats in i och med de nya brotten. Häktningsframställan lämnades in under onsdagen.
– Jag kan bekräfta att Säkerhetspolisen sedan en tid tillbaka jobbar med en förundersökning rörande misstänkt terrorfinansiering och att den här utredningen leds av riksenheten för säkerhetsmål, säger Nina Odermalm Schei, presschef på Säpo.

Hon hänvisar sedan till åklagaren för övriga frågor.

Anser att han inte gjort något fel

I häktningsframställan framgår det att mannen är medborgare i Syrien, men skriven i Sverige. Han kom hit under 2012.

Just nu sitter han på häktet i Karlstad. Mannen förekommer inte sedan tidigare i belastningsregistret. I personutredningen framgår det att mannen inte anser att han gjort något fel rörande penningtvättsbrottet.

Lennart Högberg försvarar den misstänkte mannen:
– Han förnekar det här så väl som den tidigare brottsmisstanken.

Han berättar att det hållits förhör men på grund av förundersökningssekretessen kan han inte gå in på vad som kommit fram.
– Jag kan inte gå närmare in på några detaljer annat än att han anser att det som man lägger honom till last är inget annat än högst legitima handlingar och att de är högst legitimt i den miljö han lever i.

GP söker åklagaren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.