Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

22-åringen som erkänt att han dödade en 36-åring utanför Uddevalla bör frias, eftersom han själv var i en nödsituation, anser 22-åringens advokat Björn Hurtig. Arkivbild.

Man kände sig tvingad att mörda – vill frias

En 22-årig man som åtalats för mord bör frikännas, trots att han erkänt att han dödade mordoffret. Det krävde 22-åringens advokat Björn Hurtig, när en uppmärksammad rättegång avslutades i Uddevalla tingsrätt.

22-åringen anser att han under hot blev tvingad att utföra mordet, och upplevde att han själv var hotad till livet. Advokaten Björn Hurtig hävdar att 22-åringen var i en nödsituation, rapporterar lokala medier.

Mordoffret, en 36-årig man, dödades med yxa utanför Uddevalla i början av december. En film som visar mordet har ingått i åklagarens bevisning. 36-åringens kropp hittades nästan två månader senare.

Före mordet hade 36-åringen hållits fången och misshandlats grovt i Göteborg samma dag, enligt åklagaren. Fem män är åtalade för att ha medverkat i händelserna.

Även en 20-årig man är åtalad för mord. Han anklagas för att ha gett 22-åringen instruktioner om hur mordet skulle ske.

Chefsåklagare Mats Sällström yrkade i sin plädering häromdagen på att 22-åringen bör slippa livstids fängelse, eftersom han tidigt berättade för polisen vad som hänt. Sällström yrkade på 15–16 års fängelse för 22-åringen, och mellan 12 och 18 års fängelse för 20-åringen.