Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En man har fällts av Svea hovrätt för att ha fuskat på högskoleprovet. Arkivbild.

Man fälld för fusk på högskoleprovet

En man i 20-årsåldern har fällts av Svea hovrätt för att ha fuskat på högskoleprovet. Domen är unik i sitt slag och välkomnas av såväl politiker som myndigheter.

Mannen ertappades med att fuska men friades i fjol av Södertörns tingsrätt. Svea hovrätt fäller honom nu för osann försäkran och meddelar i dag domen: Straffet blir dagsböter motsvarande 5 000 kronor.

TT har sökt Ulf Melin, generaldirektör vid Universitets- och högskolerådet (UHR) för en kommentar, men blir hänvisade till ett pressmeddelande.

"Jag hoppas att domen i Svea hovrätt ska få alla att inse att det nu är allvar", säger han i pressmeddelandet.

Avslöjade fuskliga

Mannen ertappades i samband med 50-talet andra fuskfall. I samband med detta uppdagades också en liga som skott sig på att hjälpa provdeltagare att fuska.

"Hovrättens fällande dom gör att polisen nu kan gå vidare och utreda de personer som har tjänat stora summor på att förmedla svaren. Dessa arrangörer har gjort sig skyldiga till 'medhjälp till osann försäkran' ”, säger Ulf Melin.

"Fusk ska vara omöjligt"

Inför höstens prov 2016 gjorde regeringen ändringar i högskoleförordningen vilket innebar att det blev brottligt att fuska på högskoleprovet. Dagens dom är en direkt effekt av de ändringarna.

"Jag tycker det är bra att vi ser resultat på de förändringar som gjorts. Det här är den första domen sedan regeringen gjorde det möjligt att polisanmäla fuskare för osant intygande, men det är också många fler som stängs av från att skriva högskoleprovet i dag än tidigare vilket är bra, det ska inte gå att fuska sig till en plats på högskolan", säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, i en skriftlig kommentar till TT.