Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisavspärrningar i Örebro. Arkivbild.

Man död efter biljakt i Örebro

En man i 30-årsåldern har avlidit efter en biljakt i Örebro. Mannen vägrade att stanna och försökte köra på en polis. En förundersökning om mordförsök har inletts. Polisen avlossade flera skott mot bilen och åklagare ska även utreda polisens agerande.

Enligt polisen vägrade mannen att stanna i en kontroll på tisdagskvällen. I stället körde han i hög fart genom centrala Örebro. Under vansinnesfärden fick bilen omfattande skador.

Vid något tillfälle ska föraren även ha kört rakt emot en polisman.

- Han ska ha kört rakt emot polisen och rubriceringen är alltså försök till mord eftersom man gjort bedömningen att avsikten var att döda, säger polisens presstalesperson Stefan Dangardt.

Skotten utreds

Två poliser öppnade eld mot bilen. Hur många skott som avlossades är oklart.

- Man har avlossat två varningsskott. Därefter har man avlossat ett antal skott som verkanseld, säger Christina Hallin, presskommunikatör vid polisen region Bergslagen.

Den skjutne bilföraren lyckades ändå köra ifrån polisen och bilen hittades senare övergiven vid Stallbacken i Örebro. Mannen hittades svårt skadad i en gränd i närheten. Han fördes till sjukhus där han avled.

Det är oklart hur många skott som träffade mannen och också om han kan ha dött av andra orsaker. Polisen vill inte ge några fler detaljer.

Parallellt med brottsutredningen kommer åklagare även att utreda polisens agerande, vilket är rutin när en polis avfyrar sitt tjänstevapen. Sedan 2012 måste polisen också rapportera in när de har använt sig av skjutvapen i så kallat betvingande syfte, även de tillfällen då det inte avlossats några skott.

Andra dödskjutningen i år

Dödskjutningen i Örebro är den andra på kort tid. I lördags sköts en 30-årig man till döds av polis i Luleå. Men det är ovanligt att polisen använder verkanseld och mycket ovanligt att någon dör, säger Per Engström, sektionschef på polisens Nationella operativa avdelning.

Den senaste officiella statistiken är från 2016 då polis använde verkanseld i 15 fall, tre personer dog. Enligt preliminära siffror sköts en person ihjäl av polis under 2017, och hittills i år har två personer avlidit.