Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kvinnans kvarlevor har hittats i ett skogsområde i Västerås. Arkivbild.

Man åtalas för styckmord på kvinna i Västerås

En 57-årig kvinna försvann från sitt hem i Västerås förra året. Under våren och sommaren har hennes kvarlevor hittats i ett skogsområde i staden. Nu åtalas en 54-årig man, som hade en relation med kvinnan, för mord och brott mot griftefrid.

- Enligt min bedömning så visar utredningen att den här mannen under relationen med kvinnan har använt sig av våld och hot, exempelvis i situationer där de varit osams. Det är mycket som talar för att det är en sådan situation som gått överstyr, säger åklagaren Jenny Alriksson om hur mordet gått till.

Kvinnan anmäldes försvunnen i slutet av maj förra året. Under juni månad togs det ut pengar från hennes konto i en uttagsautomat. Utredarna började med tiden misstänka att det låg ett brott bakom kvinnans försvinnande, även om man inte hittade hennes kropp.

Gömde kroppen

Misstankarna riktades mot den 54-årige mannen, och han anhölls under hösten. Han släpptes senare, men anhölls på nytt och häktades i början av året.

Nu åtalas han för mord och brott mot griftefrid – enligt åklagaren har han dödat kvinnan i hennes bostad, för att sedan stycka och flytta kroppen till ett skogsområde i Västerås. Där har den gömts och bränts, har utredningen visat. Kvarlevorna hittades under våren och sommaren av privatpersoner och den ideella organisationen Missing People.

Mannen förnekar brott.

Spår i bostaden

Det har inte gått att fastställa hur kvinnan dött, men enligt Jenny Alriksson visar andra omständigheter på att kvinnan just mördats. Det handlar bland annat om spår i bostaden, vittnesuppgifter och hur kroppen har hanterats.

- Att man styckar, gömmer och eldar på den – ju mer man gör med kroppen efteråt, ju starkare talar det för att man försöker dölja att personen dött genom våld av annan, säger hon.

54-åringen åtalas också för bedrägeri mot kvinnan, vilket rör uttagen från hennes konto.

Huvudförhandlingen är beräknad att inledas i början av december.