Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Rättegången startar den 8 februari. Arkivbild.

Man åtalas för att ha mördat kvinna i soprum

Åtal väcks mot den man i 20-årsåldern som misstänks ha mördat en kvinna i 80-årsåldern i ett soprum i Norsjö i oktober förra året.

Det var den 14 oktober i fjol som kvinnan på eftermiddagen hittades död i ett soprum, sedan hon utsatts för trubbigt våld mot huvudet och blivit stucken med ett vasst föremål. Samma dag greps mannen, misstänkt för att ha mördat kvinnan med intentionen att råna henne.

Offer och förövare är inte släkt och de har heller inte haft någon social koppling till varandra. Åklagarna utgår från att det rör sig ett ekonomiskt motiv, då mannen varit i desperat behov av pengar.

- Dagen före är han på socialtjänstens kontor och hotar att ta livet av sig för att han inte har några pengar att leva för, säger kammaråklagare Petra Lundberg, vid åklagarkammaren i Umeå.

Historia av missbruk

När polisen gjorde husrannsakan hade mannen ingen mat hemma och endast 13 kronor på sitt konto. Sin dåliga ekonomi skyller mannen på att han under drygt ett och ett halvt år missbrukat det syntetiska morfin-läkemedlet Tramadol och att han har familj att försörja i sitt hemland.

Polisen har inte hittat något mordvapen. Men mannen är häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

- Bevisningen består bland annat av ett par sockor med DNA i form av blod från målsäganden, säger Petra Lundberg, och tillägger:

Både kvinnan och mannen har strax före mordet fångats på övervakningsfilmer från olika butiker i området och åklagarsidan har kunnat pussla ihop en klar tidslinje över händelseförloppet.

- Vår uppfattning är att han haft en bra uppfattning om var målsäganden befunnit sig.

Nekar till mordanklagelser

Men i förhör med polisen nekar han till alla anklagelser som rör själva överfallet.

- Han nekar till mord men erkänner narkotikabrott, säger hans advokat Linda Sundlöf.

Rättegången startar den 8 februari. Åklagaren kommer utöver fängelsestraff att yrka på utvisning, efterson mannen inte är svensk medborgare och befinner sig i landet med permanent uppehållstillstånd.

Soprummet har rivits efter mordet, efter att boende i området uttryckt obehag över att besöka platsen.