Mamman vill ha tillbaka Haddile

ANNONS
|

En 28-årig kvinna som enligt Aftonbladet är mamma till den tvååriga flickan Haddile, som riskerar att utvisas till Frankrike, vill återförenas med flickan.

-Min första och enda önskan är att jag ska få tillbaka min dotter, säger hon till tidningens nätupplaga.

Hon har också svårt att begripa varför barnet riskerar att utvisas till just Frankrike.

-Jag är både fransk och algerisk medborgare, men just nu är jag i Algeriet. Min önskan är att hon skickas hit.

Kvinnan lämnade flickan hos en man 20 dagar efter födelsen i Lund. Efter att flickan vid fyra månaders ålder togs till sjukhus, undernärd och med blödningar i hjärnan satt mannen en tid häktad men släpptes sedan. Flickan placerades i fosterhem.

Kvinnan som ska vara mamma hävdar att hon reste till Algeriet för att skaffa bostad och jobb som fransklärare, något hon nu ordnat. Hon uppger också att hon utan framgång haft kontakt med algeriska ambassaden i Stockholm och med svenska ambassaden i Algeriet för att få tillbaka barnet.

ANNONS

När hon fått veta att mannen häktats blev hon också rädd för svenska myndigheter.

-Det är anledningen till att jag inte kommit tillbaka till Sverige för att hämta min dotter, hävdar hon. -Eventuellt åker jag till Sverige, men i så fall med min advokat. Jag är rädd för vad de svenska myndigheterna kan hitta på, fortsätter hon.

Kvinnan uppger att hon först nu fått veta att flickan farit illa sedan kvinnan lämnade Sverige.

Kammaråklagare Helena Lundström, som utredde misstankarna mot mannen, uppger dock att kvinnan inte har något att frukta eftersom hon inte var i landet när flickan fick sina skador.

I gårdagens SVT Debatt, som tog upp fallet Haddile, har genererat en kritikstorm. I programmet medverkade en man som sade sig ha varit i kontakt med mamman.

-Detta var det mest omdömeslösa jag någonsin sett i public service, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap, till Aftonbladet.

ANNONS