Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Inrikesminister Mikael Damberg (S) vill se extraordinära insatser efter dödsskjutningen i Malmö. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Malmöpolisen får förstärkning

Inrikesminister Mikael Damberg (S) lovar att "extraordinära åtgärder vidtas för att vända utvecklingen" efter helgens våldsdåd i Malmö.
Samtidigt begär den regionala polismyndigheten nationell förstärkning – ett krav som rikspolischefen tillmötesgår.

Polisregion Syds begäran om hjälp blev känd på söndagskvällen när regionchef Carina Persson sade man ska "lägga betydande resurser på att utreda även helgens händelser". Persson utlovade samtidigt i uttalandet, publicerat på polisens sajt, "en stor styrka poliser på Malmös gator".

Rikspolischef Anders Thonberg bekräftar att man skickar poliser till Skåne: "I linje med det kommer vi att skicka ytterligare förstärkningar till region Syd för att möta behovet av både utredande resurser och ökad tillgänglighet som komplement till den lokala polisen."

Nära dialog

Inrikesminister Damberg säger att polisen ska få stöd, utan att specificera vilken sorts förstärkning som Malmöpolisen ska få.

"Fokus ligger på att säkerställa att polisen har de resurser som behövs", skriver Damberg till TT i en kommentar till dödskjutningen. Enligt inrikesministern står regeringen i nära dialog med den regionala polismyndigheten för att utreda händelserna.

"Nationella resurser har tillförts Malmö. Malmö ska inte stå ensamma i detta", skriver Damberg.

Uthållighet krävs

Damberg påpekar också att rikspolischefen gör budgetomfördelningar för att stärka polisens möjlighet att utreda och bekämpa sprängningar. "Framför oss ligger hårt arbete, bara hårt arbete", skriver han.

Men Moderatledaren Kristersson går på sitt Facebookkonto till hårt angrepp mot regeringen, och speciellt inrikes- och justitieministrarna. Kristersson anser att förtroendekapitalet som skulle behövas för att återta kontroll över utsatta områden "eroderar för varje dag".

"Och medan detta händer sitter regeringen och pusslar och knåpar med sina 73-punkter!" skriver han med hänvisning till januariavtalet, regeringens överenskommelse med Liberalerna och Centern.

"Regeringen tafatt"

Kristersson anser att justitie- och inrikesministrarna bör ha begärt mandat och resurser för att "krossa gängen och låsa in mördarna" – eller så borde de ha avgått.

Sedan riktar Moderatledaren in sig på statsminister Stefan Löfven (S): "Den tafatthet som präglar regeringen är provocerande. . . Stefan Löfven: Agera! Nu!."

Damberg svarar skriftligt på kritiken: "Jag har noterat moderatledarens kommentarer. Jag väljer att inte bemöta dem idag. Mitt fokus ligger på att säkerställa att polisen har de resurser de behöver."

Moderatledaren Ulf Kristersson i fränt angrepp mot främst justitie- och inrikesministern efter dödsskjutningen i Malmö. Arkivbild. Bild: Linus Svensson/TT