Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Malmömord prövas i HD

I dag inleder Högsta domstolen (HD) sin rättegång i målet som gäller mordet på en 39-årig kvinna i centrala Malmö i februari 2012. Hon höggs ihjäl av sin exsambo inför ögonen på parets två barn, då tre och sex år gamla.

Den nu 47-årige gärningsmannen dömdes i Malmö tingsrätt till livstids fängelse för mord, medan hovrätten mildrade påföljden till fängelse i 17 år.

Riksåklagare Anders Perklev vill nu att HD slår fast att livstidsdomen ska gälla. Enligt honom finns inga förmildrande omständigheter kring dådet, bara omständigheter som är försvårande eller synnerligen försvårande.

Principfrågan som HD ska pröva är vilka mord som ska ge livstids fängelse. 2007 slog HD fast att bara de allvarligaste fallen ska leda till livstid. Men då fanns bara tio år eller livstid i straffskalan. Sedan 2009 har den tidsbestämda straffskalan för fängelse utvidgats till 10-18 år, utöver livstid. Mannen i detta fall dömdes till 17 år fängelse.

Enligt riksåklagaren (RÅ) finns en rad försvårande omständigheter. En är att barnen såg vad som hände, en annan att kvinnan insåg vad som hände.

-Hon har levt i rädsla för honom, och sedan blev det på det här sättet. Hon förstod vad som skedde framför barnen och avled med den vetskapen. Det menar vi kan ses som tortyrliknande, säger My Hedström, byråchef hos RÅ, till TT strax innan rättegången startar.

RÅ biträds av kammaråklagare Ulrika Rogland, som har haft hand om målet i tingsrätten och hovrätten.

I november 2011 dömdes den i dag 47-årige mannen till ett års fängelse för att ha bundit fast kvinnan med buntband och handfängsel. När domen överklagades ville åklagaren att mannen skulle hållas häktad, men domstolen släppte honom.

-Han övertygade rätten om att han aldrig mer skulle göra henne illa igen, säger Rogland.

Den 17 februari högg han sedan ihjäl kvinnan med en bajonett.

Mannen - på plats i rätten med kort välansat skägg, skjorta och rosa tröja - vill att händelsen ska bedömas som dråp, eftersom han anser att det inte var planerat.

Ett tiotal åhörare följer rättegången, som ska pågå i fem dagar i HD:s ståtliga förhandlingssal i Gamla stan i Stockholm.