Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Malmö högskola blev från den 1 januari i år Malmö universitet.

Malmö universitet håller stängt efter hot

Malmö universitet har tagit emot ett hot som betraktas som allvarligt. Skolan kommer att hålla stängt på måndag och uppmanar studenter och lärare att arbeta hemifrån.

Hotet inkom förra veckan den 29 december via mejl och universitetet har aktiverat sin krisledningsgrupp. Polisen har inlett en förundersökning om grovt olaga hot mot grupp.

- Eftersom det är svårt att bedöma den exakta trovärdigheten har rektor fattat beslut att vi stänger den åttonde januari då det enligt mejlet skulle inträffa något mot lärosätet, säger Per M Eriksson, kommunikatör på Malmö universitet, till TT.

Universitetet vill inte gå in på detaljer om vad som står i mejlet, som kom in till en central informationsmejl som skolans receptionister har tillgång till. Man vill bara berätta att det tas på allvar.

Har vidtagit åtgärder

Rektorn Kerstin Tham säger på universitetets hemsida att skolan sätter studenternas och medarbetarnas säkerhet i första rummet.

Skolan är för närvarande stängd, dörrarna är låsta, men den åttonde när skolan skulle öppnat uppmanas personal och studenter att arbeta hemifrån. Universitetsbiblioteket är dock fortfarande öppet som vanligt, och kommer att vara så, men säkerhetsåtgärder har vidtagits, enligt Per M Eriksson.

Det planerade tentamenstillfället på måndagen flyttas till en annan dag samma vecka.

Har informerat studenter

Skolledningen har informerats om hotet, mejl har gått ut till alla anställda och studenter och information har lämnats över till polisen.

Polisen bekräftar att man fått in en polisanmälan.

- Vi har upprättat en anmälan om grovt olaga hot mot grupp, det är en anmälan som gäller en händelse från den 29 december här i förra veckan, brottet ska bestå i att en okänd gärningsperson via mejl skickat hot till Malmö högskola, säger Nils Norling, presstalesperson vid Malmöpolisen, till P3 Nyheter.