Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Malin nära döden – klarade sig mirakulöst

Sista ridlektionen för Malin Wreinert, 38, förvandlades till en skräckfärd. Plötsligt skenade hästen och slungade av henne rakt in i en vägg med huvudet före, vilket Expressen var först att skriva om. – Jag bröt nacken på tre ställen, säger hon.

Tvåbarnsmamman Malin Wreinert var inne på sin fjärde termin på ridskolan i Kalmar och planerade sluta, men en sista lektion kunde hon väl ta, tänkte hon. Som Expressen var först med att rapportera om.

– Jag skulle få rida en av ridskolans bästa hästar, min absoluta favorithäst.

Hon hann rida i fem till tio minuter då hästen plötsligt blev rädd. Malin Wreinert försökte lugna den och återfå kontroll men det gick inte - hästen skenade i full fart mot en vägg.

– Han slet tyglarna ur mina händer och galoppen var så kraftig att han fick tvärnita men det gick inte stanna så han tvingades tvärsvänga och då slungades jag av.

Malin Wreinert flög genom luften och åkte rakt in i väggen med huvudet före.

– Efter smällen blev jag sittandes. Reste mig efter jag insisterat på att få lämna ridhuset. Det kändes otryggt att vara kvar.

Malin Wreinert var fortfarande i chock. Ridskoleläraren såg till att hon kom till sjukhus. Röntgen visade två frakturer på nackkotor och en på bröstryggen.

Därutöver trasig disk och fragment i en kota som låg löst i nacken och riskerade söndra nerver.

– De sa att jag brutit nacken. Då tänkte jag att alla som bryter nacken blir förlamade.

Malin Wreinert opererades. Kirurgen gjorde snitt vid hals och nacke, fixerade nackkotorna och plockade bort lösa fragment. Sex till sju timmar senare var allt klart. Det hade gått väl.

– Jobbigast var inför operationen. Visste ju inte om jag skulle komma därifrån. Men jag tittade på mina fötter och såg att det gick att röra på tårna och det lugnade mig lite.

Därefter påbörjades den långa vägen tillbaka med rehabilitering och sjukskrivning. Nu är hon på bättringsvägen och behöver inte hjälpmedel som rollator och sänghiss.

– Jag har tänkt gå hel ur den här olyckan och den tanken har jag inte gett upp än.

Kommer du rida igen?

– Det tror jag. Vi har en egen ponny på Öland, mina barn rider och ambitionen för mig att börja rida i vuxen ålder var för att ha ett gemensamt intresse med mina barn.

Känns som att du är en kämpe?

– Man måste bestämma sig, ha rätt fokus. Det hjälper inte att tänka negativt. Sedan har jag dåliga dagar och de får också finnas en stund, men de får inte ta över.

– Så det gäller att hålla modet uppe, det hjälper i läkningsprocessen.

Det gick förvånansvärt bra ändå?

– Det var inte bara en skyddsängel där den kvällen utan hela släkten, säger hon, skrattar till och tillägger:

– Kände att det måste ha funnits någon där. Det kan inte ha gått så bra annars. Sedan har jag haft turen att få en så bra kirurg.

Det sker ju flera tusen ridolyckor varje år och flera är kanske inte lika allvarliga som din, men har du tips som du vill dela med dig av till andra som rider?

– Jag red en av ridskolans populäraste och snällaste hästar i uppvärmningstempo och ändå blev den rädd. Hade jag inte haft skyddsväst hade jag inte suttit här i dag. Jag vill uppmana alla till att alltid bära skyddsväst, säger Malin Wreinert.

Läs också: Så blir du en starkare ryttare – steg för steg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.