Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Malena Ernman om nya flyktinglagen: "Sorgligt"

I dag beslutas det om en ny utlänningslag i riksdagen. Om förslaget klubbas igenom införs tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige och tusentals familjer riskerar att förbli splittrade i ytterligare tre år. – Det är väldigt sorgligt att Sverige, med största sannolikhet, går från att vara ett föregångsland till ett land som lägger sig på en internationell bottennivå inom flyktingpolitik, säger Malena Ernman.

På tisdagseftermiddagen kommer en röstning genomföras och ett beslut att fattas i ärendet som diskuterades i gårdagens debatt i riksdagen om tillfälliga begränsningar av att få uppehållstillstånd i Sverige. Förslaget är vida omdiskuterad och Rädda Barnen menar på att lagförslaget strider mot barnkonventionen som slår fast att alla barn har rätt att återförenas med sin familj om familjen splittrats.

Riksdagen skrev i går följande på sin hemsida:

"Sverige ska tillfälligt införa tidsbegränsade uppehållstillstånd. Rätten till anhöriginvandring ska begränsas och försörjningskraven skärpas. Socialförsäkringsutskottet föreslår att riksdagen säger ja till det förslaget från regeringen."

"Den nya lagen föreslås gälla i tre år och börjar, om riksdagen säger ja, att gälla den 20 juli 2016. De nya reglerna föreslås gälla för dem som har fått sin ansökan om asyl registrerad hos Migrationsverket efter den 24 november 2015."

Läs också: Teodorescu: "Öppna era hjärtan"-politiken vid vägs ände

Operasångaren och debattören Malena Ernman flaggar för att röstningen som hålls i dag i riksdagen kommer att påverka oss alla väldigt mycket på såväl kort som lång sikt.

– Vi har ett flyktingläge i världen som förvärras för varje månad som går och just nu är 65 miljoner människor på flykt varav hälften är barn. De barnen kommer växa upp och många av dem kommer känna en stor frustration över sin situation vilket bäddar för enorma motsättningar i framtiden. Vi måste fördela vårt välstånd bättre och prioritera stabilitet på ett helt annat sätt än vi lyckats med hittills. Det finns inga enkla lösningar men vi kan inte bygga en hållbar framtid med murar och taggtråd, säger hon.

 


 

 


På sin personliga Facebook-sida skriver Malena Ernman: "Den kommande veckan står Sverige inför ett historiskt beslut".

Varför är det här en viktig fråga?

– Det är en viktig fråga eftersom den påverkar hur integrationen kommer att fungera för de tiotusentals asylsökande som det här berör personligen. Lagen har dömts ut av så gott som alla instanser för att all forskning säger att det här är fel väg att gå. Tillfälliga uppehållstillstånd uppmuntrar inte flyktingar att integreras samhället, säger Malena Ernman.

– Familjer får oerhört mycket svårare att återförenas och det påverkar människor negativt. Mer än vi tror. Många av människorna som vi vill ska hitta en plats i vårt samhälle och aktivt jobba för att integreras med oss kommer nu ägna sin tid åt att må piss istället. Det kommer självklart få väldigt negativa konsekvenser för hela samhället. 

I sitt brev till allmänheten, ett inlägg som över 10 000 människor valt att dela eller gilla, beskriver Malena Ernman voteringen i riksdagen som ett vägskäl för Sverige som nation.

– Det kommer dels att påverka de nya svenskarnas vilja att bli en del av sitt nya hemland, det kommer även påverka vår egen syn på vårt land. Ingen påstår att vi mäktar med det enorma flyktingtrycket som var under hösten 2015 och självklart måste vi få andra länder att hjälpa till. Det är alla självklart överens om. De rika länderna måste ta ett större ansvar än idag. Frågan är hur vi kommer kunna påverka de här frågorna i framtiden nu när vi gör oss själva till ”Mr Bad Example”? 

Hur tror du att folk kommer att reagera om förslaget klubbas igenom?

– Troligtvis med ganska stor likgiltighet. Tyvärr. Människor orkar inte ta in problematiken längre och frustrationen över att resten av EU inte har hjälpt till är väldigt stor. Tyvärr så misslyckades vi med att ta tillvara på den enorma goda viljan som fanns under hösten. Jag var väldigt tydlig när jag uttalade mig från början att i sån här extrem flyktingsituation så kan vi inte begära att myndigheter ska klara av detta själva; civilsamhället måste hjälpa till. Men möjligheterna för människor att t ex erbjuda privata boenden fanns inte. Jag har haft asylsökande flyktingar boende hos mig sen i höstas men det är helt och hållet på eget initiativ och utan mellanhänder. Det fanns tusentals i höstas som var redo att öppna sina hem men nu finns nog inte mycket av det engagemanget kvar.  Empati och engagemang är och förblir en färskvara.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.