Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Avspärrningar i skogspartiet i Hökarängen, efter det att kvinnan hittats död där i maj 2016. Nu inleds förhandlingen i tingsrätten mot hennes make, som åtalats för mord.

Maken om Hökarängsmord: Blev attackerad

En 41-årig man ställs inför rätta för mordet på sin betydligt yngre fru, som hittades död i Hökarängen våren 2016. Mannen nekar till brott, och säger i förhör att han attackerades och svimmade av sista gången han träffade kvinnan. När han vaknade igen var hans unga hustru borta.

I dag inleds huvudförhandlingen i Södertörns tingsrätt mot 41-åringen, snart tre år efter att den unga kvinnan mördades och grävdes ned i ett skogsområde i Hökarängen i södra Stockholm.

Hon hittades av en privatperson som rastade sin hund i området i slutet av maj 2016, men mördades troligtvis någon gång under kvällen/natten 17–18 mars. Misstankarna riktades snart mot den då 38-årige mannen, som kvinnan var gift med, men han lämnade landet och tog sig till Iran.

Först i juni förra året kunde mannen föras till Sverige. 41-åringen erkänner att han och kvinnan träffats vid tiden för mordet, men han nekar till brott.

Svimmar av

Redan i det första förhöret som då hålls förklarar han de möttes upp i Hökarängen, där hon bodde. Under en promenad blir han överfallen och får ett slag i huvudet.

- Och jag svimmade av och vaknade vid ungefär två-tre tiden på natten att jag vaknade till och då visste jag inte riktigt vart jag var och hur jag hade tagit mig dit och jag gick runt där hela natten. Och mina kläder var dränkta i blod, säger mannen i förhöret.

Enligt utredningen hade den unga kvinnan och mannen, båda afghanska medborgare, gift sig i Iran sommaren 2014. Hösten året därpå anmälde hon sig som asylsökande i Sverige, och uppgav att hon var ensamkommande och 16 år gammal. I själva verket var hon något äldre, troligtvis 18–19 år, enligt åklagaren.

Ville lämna honom

Mannen var då redan bosatt i Småland. Den unga kvinnan hamnade på ett HVB-hem i Hökarängen.

- Den bild vi har fått under utredningen är att hon under den aktuella tidpunkten, när hon bott i Sverige en tid, inte ville vara tillsammans med honom. Hon hade träffat jämnåriga kamrater här i Stockholm, och det finns uppgifter om att han ska ha hotat henne, har åklagaren Tomas Malmenby tidigare sagt till TT.

Uppgifterna om att kvinnan ska ha känt sig rädd för och hotad kan 41-åringen inte förstå, framgår av förundersökningen.

- Nej, hade hon varit rädd för mig, varför har hon gift sig med mig? säger han i förhör.

Förhandlingen är beräknad att ta åtta till tio dagar, och avslutas i slutet av februari. Åklagaren kommer att kalla ett stort antal vittnen som under utredningen berättat om kvinnans upplevelse av mannen. Det finns också teknisk bevisning i form av dna-fynd från mannen på föremål från platsen där kvinnan hittades.