Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Majoritet vill ha vårdnadsbidrag

En majoritet av svenska folket är positiva till vårdnadsbidrag. Det visar en ny GP/Sifo. Kritikerna tycker att bidraget är för litet och en kvinnofälla.
I den yngsta gruppen, de mellan 15 och 29 år, finns de flesta anhängarna av vårdnadsbidrag. Bland dem svarar 76 procent, av både männen och kvinnorna, att vårdnadsbidrag vore mycket eller ganska bra.
Det positiva gensvaret sjunker i takt med åldersspannen. De mellan 30 och 49 år och de mellan 50 och 64 år till två tredjedelar positiva. I nästa spann, de över 65 år, är drygt hälften positiva.

Frågan de fått är formulerad efter det förslag om vårdnadsbidrag som Alliansen enades om under förra veckan:
"Det finns förslag om att införa ett vårdnadsbidrag på 3 000 kronor per månad för föräldrar med barn som är 1 - 3 år och som tar hand om sina barn i hemmet. Vad anser du om det?"

Statsvetare Lena Wägnerud, vid Göteborgs universitet, är försiktig i sin kommentarer. Hon menar att positiva frågor manar till positiva svar.
- När förslag inte ställs mot andra eller förslagens konsekvenser inte finns med är det svårt att ta ställning till resultatet.
Dock menar hon att det hårda motstånd som framför allt socialdemokraterna, vänsterpartiet och till viss del folkpartiet har menat finns hos allmänheten, inte är så stort som de hävdat.
- Resultatet visar att det finns en allmänt positiv attityd till vårdnadsbidrag.

Det mest intressanta anser hon är att väljarna nu har två helt skilda förslag att ta ställning till i familjepolitiken.
- Det är inte så vanligt med så principiellt olika förslag i svensk politik. Familjepolitiken är en stor valfråga, för kvinnor ofta en av de tre viktigaste att
ta ställning till, säger Lena Wägnerud.

De drygt 250 personer som svarat att de tycker att förslaget är ganska dåligt eller mycket dåligt har fått följdfrågan varför. Drygt hälften svarar att det inte är en tillräckligt stor summa att leva på eller att det är en kvinnofälla. Drygt 30 procent anger andra orsaker som till exempel:
Nästan allt går till skatt.
Det blir för mycket bidrag.
Det kommer att ta pengar från annan barnomsorg.
Det kommer att leda till dold arbetslöshet.
Folk måste lära sig att arbeta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.