Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gängkriminella upprättade vägspärrar i Angered, polisen misstänker att vägspärrarna hade koppling till en skottlossning i Hisings Backa.  Bild: Anders Ylander
Gängkriminella upprättade vägspärrar i Angered, polisen misstänker att vägspärrarna hade koppling till en skottlossning i Hisings Backa. Bild: Anders Ylander

Majoritet vill göra egna vägspärrar straffbara

En majoritet i riksdagen vill göra det straffbart för folk att sätta upp egna vägspärrar, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Men kriminolog avfärdar förslaget som meningslöst.

Frågan blev aktuell i somras, när kriminella satte upp sådana i nordöstra Göteborg. Regeringspartierna och Vänsterpartiet anser att dagens lagstiftning är tillräcklig. De menar att det redan finns straffbestämmelser som kan tillämpas, till exempel olaga hot och olaga tvång.

Men en majoritet i justitieutskottet håller inte med, och tänker uppmana regeringen att agera i frågan.

– Vi vill se till att det här får en kraftigare markering, att detta är ett problematiskt kriminellt beteende, säger Johan Pehrson, Liberalernas rättspolitiske talesperson, till Ekot.

LÄS MER: Kriminella upprättar vägspärrar i Angered

Kriminolog sågar förslaget

Manne Gerell, docent i kriminologi vid Malmö universitet, ser inte nyttan med en ny specifik lagstiftning för vägspärrar.

– Jag tror att det är ett ganska meningslöst förslag. Det är något som inte händer så ofta och som är svårt att definiera. Det handlar inte om fysiska vägspärrar, utan om att det står en grupp ungdomar på vägen, säger han till TT.

Han menar att polisen redan i dag har tillräckliga redskap för att bryta upp grupperna med hjälp av lagar om ofredande, olaga hot, eller trafikbrott. Däremot räcker det inte alltid ända fram till lagföring.

LÄS MER: Efter vägspärrarna – 14 kriminella vill hoppa av

Manne Gerell har dock svårt att se att brottet skulle få ett högt straffvärde och ifrågasätter hur stor effekten skulle bli.

– Mer effektivt skulle vara att ha ännu starkare polisnärvaro i utsatta områden, så att polisen skulle kunna bryta upp det snabbare.