Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flyktingar kliver av tåget vid Hyllie station utanför Malmö i januari 2016. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT
Flyktingar kliver av tåget vid Hyllie station utanför Malmö i januari 2016. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Majoritet mot amnesti för ensamkommande

Vänsterpartiet har lyft en amnesti för ensamkommande i utredningen om migrationspolitiken.
Men Socialdemokraterna och flera andra partier säger nej.

Migrationskommittén höll på tisdagen sitt andra möte. Målet är att nå en bred överenskommelse om Sveriges framtida migrationspolitik.

Men splittringen är djup mellan partierna. Inför mötet hade de, samtliga åtta riksdagspartier, fört fram sammanlagt ett 20-tal egna hjärtefrågor. Hjärtefrågorna är utöver vad kommittén måste ta upp enligt regeringens direktiv och spretar åt olika håll.

– Det är ingen hemlighet att vi står ganska långt ifrån varandra, säger Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.

– Som det ser ut just nu riskerar vi en invandringspolitik som leder till en större asylinvandring och det är naturligtvis helt ohållbart.

Vill ha S-besked

Både Moderaterna och Sverigedemokraterna hoppas att Socialdemokraterna ska sluta upp kring en stram migrationspolitik.

SD:s ledare Jimmie Åkesson var inte nöjd efter mötet.

– Det är dags för Socialdemokraterna att visa om man vill ha mer eller mindre invandring, säger han.

S representant Rickard Larsson ville efter mötet inte gå in på vad som sagts i kommittén.

– Jag tror att det är bra att man håller det inom kommittén hur man arbetar vidare.

På listan över partiernas hjärtefrågor fanns ett förslag från Vänsterpartiet med om amnesti för ensamkommande unga.

– Det kommer inte att finnas något parlamentariskt stöd för en amnesti, säger Centerns migrationspolitiske talesperson Jonny Cato.

Nej till amnesti

Däremot vill Centern lösa de praktiska problem som uppstått för unga ensamkommande som fått en ny chans att stanna genom gymnasielagen. Det kan, enligt Cato, handla om att öka antalet utbildningsplatser.

– Det kommer vi väl delvis diskutera inom den här kommittén, men även regeringen måste presentera lösningar på de praktiska problemen.

Även Miljöpartiet vill se en lösning för unga ensamkommande som varit länge i Sverige, men vill inte använda ordet "amnesti".

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) sitter inte i migrationskommittén, men uppger att han inte ser några skäl till att bevilja någon slags amnesti för ensamkommande unga. Han tycker att de redan har fått en bra chans att få stanna genom den så kallade gymnasielagen.

Även M och SD sade tydligt nej till amnesti efter kommittémötet.

V hoppas

Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen tror att de partierna som röstade igenom gymnasielagen kommer att vilja göra något mer för de ensamkommande ska kunna stanna i Sverige. Hon uppger att gymnasielagen inte fungerar som den var tänkt.

– Vi kan kalla det amnesti eller normalisering, men något behöver göras, säger Höj Larsen.

Inför mötet hade, förutom V:s punkt om amnesti, partierna fört fram en rad andra frågor. Till exempel att Sverige ska ta emot fler kvotflyktingar, att flyktingar ska kvalificera sig för tillgång till bidrag och ersättningar, transitcenter vid gränsen, möjlighet till direktavvisningar och ett green card-system för arbetskraftsinvandring.

De frågor som kommittén enligt regeringens direktiv måste ta upp är om huvudregeln ska vara permanenta eller tillfälliga uppehållstillstånd, om personer utan asylskäl ändå ska kunna få stanna av humanitära skäl och vilka krav som ska gälla för anhöriginvandring.

Peter Wallberg/TT

Lars Larsson/TT

TT

Kommittén ska utreda:

Om asylsökande som beviljas uppehållstillstånd ska få tillfälliga uppehållstillstånd, vilket gäller i dag, eller om de ska få permanenta. Permanenta tillstånd gällde före flyktingkrisen.

Längd på uppehållstillstånden, om de ska vara tidsbegränsade samt vad som krävs för att senare få ett permanent uppehållstillstånd.

Om en ny humanitär skyddsgrund ska införas – om en person som inte har asylskäl eller skäl att stanna enligt gällande rätt i vissa fall ändå ska kunna beviljas uppehållstillstånd.

Vilka regler som ska gälla för rätt för anhöriga att invandra och för familjer att återförenas.

Om, när och hur det ska ställas krav på att en person vars make, sambo eller barn får komma efter ska kunna försörja den eller dem. Det kallas vanligen försörjningskrav.

Kommittén ska föreslå en politik som är långsiktigt hållbar, som samhället i god tid kan planera för och som kan ge de som kommer goda förutsättningar att etablera sig.

Regler som föreslås ska "inte väsentligen avvika" från andra EU-länders.

Kommittén ska räkna på vad förslag som läggs kostar. Bedöms förslagen öka kostnaderna ska kommittén föreslå hur det ska betalas.

Kommittén ska lämna sina förslag senast den 15 augusti nästa år.

Källa: Regeringskansliet