Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En riksdagsmajoritet är för att begränsa resandet för barn som riskerar att giftas bort eller utsättas för könsstympning. Arkivbild.

Majoritet för reseförbud mot hedersvåld

En majoritet i riksdagen vill införa ett utreseförbud för barn som riskerar att föras utomlands för att ingå äktenskap eller könsstympas, rapporterar Ekot.

Enligt en rundringning som Ekot har gjort har förslaget ett brett stöd bland flera riksdagspartier. Moderaterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna säger alla ja, medan Vänsterpartiet ännu inte tagit ställning.

Tanken är att reseförbudet ska vara en del av LVU (Lagen om vård av unga) och medföra att rätten för barnet att inneha ett svenskt pass inskränks.

Den som i strid med ett utreseförbud för ett barn ut ur Sverige ska kunna dömas till böter eller högst ett års fängelse, föreslår regeringens utredare.

Justitieminister Morgan Johansson säger i Ekot att utredningens förslag just nu bereds i regeringskansliet.

- Vår ambition är att vi ska skärpa regelverket så mycket vi kan för att kunna bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck, och det här är ett av de viktiga förslagen som finns där. När vi är färdiga med den beredningen så kommer vi att offentliggöra hur vi landar i slutändan.