Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Direktiven för statliga skogsjätten Sveaskog bör ändras för att tydliggöra att områden med höga naturvärden inte får avverkas, anser flera riksdagspartier enligt en enkät från Världsnaturfonden. Arkivbild.

Majoritet för att tydligare skydda skog

Direktiven för den statliga skogsjätten Sveaskog bör ändras för att tydliggöra att områden med höga naturvärden inte får avverkas. Det anser en majoritet av riksdagspartierna enligt en enkät, kallad Skogskompassen, om skogspolitiken som Världsnaturfonden (WWF) genomfört bland partierna.

"Skogskompassen visar att det nu finns en politisk majoritet för en översyn av Sveaskogs ägardirektiv", säger Linda Berglund, skogsexpert på WWF, i ett pressmeddelande.

Det är Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna som vill ändra ägardirektiven. De svarar att de vill att direktiven tydligt anger att staten ska vara ett föredöme genom höga naturvårdsambitioner för den brukade skogen och genom att tydligt inskärpa att områden med höga naturvärden ska undantas avverkning.