Murhaf Hamid från skånska Glimåkra blev rikskänd när han förra året sålde majblommor för över fem miljoner kronor. Nu står det klart att den tidigare papperslöse Murhaf och hans familj får uppehållstillstånd i Sverige.
Murhaf Hamid från skånska Glimåkra blev rikskänd när han förra året sålde majblommor för över fem miljoner kronor. Nu står det klart att den tidigare papperslöse Murhaf och hans familj får uppehållstillstånd i Sverige. Bild: Johan Nilsson/TT

Majblommeförsäljaren Murhaf får stanna i Sverige

Murhaf Hamid blev historisk i fjol, då han sålde majblommor för över fem miljoner kronor. Nu är det klart att den tidigare papperslöse Murhaf och hans familj får uppehållstillstånd i Sverige.

ANNONS
|

Du kanske minns historien från förra våren? Papperslöse Murhaf Hamid i skånska Glimåkra försökte sälja majblommor, men drabbades av att vuxna var otrevliga eller ignorerade honom. En bekant till familjen delade en bild på då tolvårige Murhaf på sociala medier tillsammans med en länk till hans digitala försäljningssida – och försäljningen sköt i höjden. När allt summerades hade Murhaf sålt majblommor för makalösa 5 002 655 kronor. Ett överlägset rekord, förstås, där tio procent av beloppet enligt reglerna går tillbaka till försäljaren.

Den virala succén gjorde Murhaf känd i hela landet. Han möttes av en del misstänksamhet och rasism, men fick också åka till Stockholm för att träffa partiledare och ta emot diplom av drottning Silvia.

ANNONS

Till GP sa Murhaf att han skulle köpa ”ny mobil, kläder och Nike-skor”. Han medgav också att pengar inte kunde köpa det han mest av allt ville ha: ett uppehållstillstånd.

Majblomsförsäljaren Murhaf Hamid fotograferad i Glimåkra.
Majblomsförsäljaren Murhaf Hamid fotograferad i Glimåkra. Bild: Johan Nilsson/TT

Murhaf är född i Sverige. Han och hans familj – mamma och två syskon – har väntat i mer än hela Murhafs liv på att få asylansökan godkänd. På lördagen kom beskedet: familjen får uppehållstillstånd, främst tack vare Murhafs starka anknytning till Sverige.

Fridh Advokatbyrå i Göteborg, som bistått familjen, kunde förmedla nyheten till familjen och på sin Facebook-sida, något som både Svenska Dagbladet och Aftonbladet uppmärksammat. Advokaterna lyckönskar familjen, och konstaterar samtidigt att praxis- och lagförändringar gör det allt svårare för papperslösa barn att leva ett drägligt liv i Sverige. ”I dagsläget krävs cirka 14 år i papperslöshet för ett barn att få särskild anknytning till Sverige, som i bästa fall kan leda till uppehållstillstånd.”

LÄS MER:Måste skatta minst 100 000 för majblommorna

LÄS MER:Rekordförsäljaren fick diplom av drottningen

ANNONS