Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Magont hos barn kan vara amöba

Magknip och dålig mage skylls ofta på stress. Men det kan vara en parasit.

Magont hos barn förklaras ofta med stress. Men enligt ny forskning kan orsaken vara en vanlig parasit, dientamöba, skriver sr.se.

Det har upptäckts via rutinmässiga provtagningar som görs på vissa sjukhus i landet, bland annat i Göteborg, Jönköping och Halmstad.

– Ganska många människor går nog runt med det här alldeles i onödan, och tror att det är stress eller kost eller allergi, och så är det en infektion som man faktiskt kan bli av med ganska lätt, säger Jessica Ögren, biomedicinsk analytiker och forskare på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping till Sveriges Radio.

Ögren har också funnit, i linje med tidigare forskningsrön, att spridningen kan kopplas till springmask. Sambandet blev tydligt efter ett större utbrott av parasiten på några skolor i Jönköping för ett och ett halvt år sedan.

– Det är amöban som ger symptomen, och springmasken är bara som en värd som sprider den, säger Jessica Ögren till Sveriges Radio.

Ögren uppger till sr.se att 10-20 procent av befolkningen kan vara smittad, främst barn.

– Speciellt i lågstadiet, och där är springmask vanligast också. Och det är ju många barn i den åldern som har ont i magen, säger hon till sr.se.

De flesta sjukhusen utför i dag inte rutinmässiga tester för just dientamöba, då analysen är relativt dyr.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.