Magnusson tror på öppning tidigast i november

Smittläget, belastningen på sjukvården och hur många som vaccinerats ska ligga till grund för Folkhälsomyndighetens plan för att återöppna samhället. Regionrådet Johnny Magnusson (M) ser stora risker med den signal arbetet sänder.
– Jag tror inte vi kommer kunna öppna förrän i november, om ens då, säger han.

ANNONS
|

Folkhälsomyndigheten har fått regeringens uppdrag att ta fram en strategi för att lätta på restriktioner och öppna samhället igen. Den ska vara klar den 12 maj.

– Det kommer att handla om en successiv avveckling där vi börjar att plocka fram det som vi tror har minst effekt och har minst risk att ta bort, sa statsepidemiolog Anders Tegnell på torsdagen.

När socialminister Lena Hallengren (S) presenterade uppdraget i en TT-intervju sa hon att Sverige inte kan räkna med att återgå till det samhälle vi hade före pandemin, i februari 2020. Hon menade att myndigheten också ska utreda vilka restriktioner som ska finnas kvar i ett ”nytt normalläge”.

ANNONS

Kritik mot Hallengren

Kritiken mot uttalandet blev omfattande.

”Horribelt. Vi behöver en regering som är inställd på att återupprätta människors fri- och rättigheter i Sverige.” skrev till exempel riksdagsledamoten Martin Kinnunen (SD) på Twitter.

Efteråt har Hallengren förtydligat sig och sagt att det handlar om att ha en beredskap för att hantera smitta som skulle kunna uppstå igen.

Den 17 maj, när många av de restriktioner som nu ligger löper ut, planeras en höjning av taket för deltagare vid kultur- och sportevenemang till 500 personer, om smittläget tillåter.

LÄS MER:Regeringen öppnar för 500 personer utomhus

Fler på manifestationer och begravningar

Regeringspartiet Miljöpartiet vill dessutom att deltagargränsen för manifestationer utomhus ska höjas från dagens tillåtna åtta personer vid samma tidpunkt. Enligt det förslag som nu ligger kan det bli en höjning till 100 personer.

Riksdagsledamoten Rasmus Ling (MP)
Riksdagsledamoten Rasmus Ling (MP) Bild: Claudio Bresciani/TT

Riksdagsledamoten Rasmus Ling (MP) menar att det handlar om en viktig demokratisk rättighet.

– Man kan ha sådana restriktioner när det är stora utbrott, men över tid kan man inte ha det och nu är inte en situation där det kan fortgå, säger han.

Om smittläget fortfarande kräver någon form av begränsning vid manifestationer kan man i stället räkna fram ett tillåtet antal enligt den modell som används för gallerier och inomhusmiljöer, menar Ling.

– Det är absurt att man kan sitta i en park och njuta av solen ganska många samtidigt. Men plockar någon fram en banderoll för en manifestation så blir det förbjudet.

ANNONS

Rasmus Ling tycker också att det tillåtna antalet personer vid begravningar bör höjas från 20 personer och att det bör bli tillåtet igen för båda föräldrarna att medverka vid förlossning och till exempel BVC-besök.

Magnusson: Farlig signal

Johnny Magnusson regionstyrelsens ordförande (M) på pressträff på Regionens hus.
Johnny Magnusson regionstyrelsens ordförande (M) på pressträff på Regionens hus. Bild: Mia Höglund

Västra Götalandsregionens ordförande Johnny Magnusson (M) ser dock stora risker med att skicka en signal om att samhället nu är på väg att öppna igen. Vilket kan få människor att börja slappna av vad gäller restriktioner.

Han menar att sjukvården fortfarande har en alltför hög belastning.

– Vi måste först se till att vår intensivvårdspersonal och de som varit i elden får ordentliga ledigheter i sommar och att vi sedan, så snabbt det bara går, kan komma igång med att börja ta igen allt som fått vänta.

LÄS MER:Läkarlarmet inifrån iva: ”En annalkande katastrof”

För egen del tror inte Johnny Magnusson att det kommer vara möjligt att öppna samhället på allvar förrän alla vuxna som vill fått sina vaccinsprutor, kanske tidigast i november-december, resonerar han.

– För kollektivtrafiken tror jag det kan handla om år innan vi är tillbaka, om ens någonsin. Människor kanske har vant sig att ta bilen till jobbet och också blivit lite rädda för att färdas trångt med andra.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det för tidigt att säga hur en plan för öppnandet kommer att se ut.

ANNONS

Henrik Josephson, presskommunikatör, slår dock fast att man utöver smittläget även ska väga in belastning på sjukvården och vaccinationstäckning, när man avgör när lättnader ska genomföras.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS