Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Magnusson (M) kräver kommission för Isaak

Sverige måste göra mer för att få Dawit Isaak fri. Det menar Cecilia Magnusson (M), som lyckats få politiker från sex olika partier att ställa sig bakom en motion om en undersökningskommission.

Riksdagsledamöter från höger till vänster vill gå till botten med varför Sverige under 16 år misslyckats med att få Dawit Isaak fri.

– Mycket har gjorts för att få honom fri, men vi måste göra mer, säger Moderatpolitikern Cecilia Magnusson från Göteborg som tagit initiativ till motionen.

Undertecknarna är en brokig skara från sex olika riksdagspartier – Vänsterledaren Jonas Sjöstedt, Liberalernas veteran Barbro Westerholm, miljöpartisten Carl Schlyter med flera. Tillsammans kräver de att en kommission inrättas för att få svar på frågan varför Isaak fortfarande, efter 16 år, sitter fängslad i Eritrea.

– Vi har ju tyvärr haft många svenskar tillfångatagna på olika håll i värden under årens lopp, så vi har byggt upp en erfarenhet men den har aldrig sammanställts, säger Cecilia Magnusson. 

Hennes tanke är att ge en kommission tillgång till allt material för att gå igenom det och dra slutsatser av vad som gjorts och vad som borde gjorts. Förutom att det skulle kunna hjälpa Dawit Isaak skulle det också ge erfarenheter för framtiden, resonerar hon.

Det är inte första gången Cecilia Magnusson motionerar om den svenskeritreanske journalisten, som tidigare har det enbart handlat om att man ska åka insatserna för att få honom fri. I år går man alltså ett steg längre.

– Jag var och lyssnade på ett seminarium med Reportrar utan gränser, och de krävde att mer ska göras för att få Dawit Isaak fri. Det var efter det som den här idén kom till.

Även tidigare har engagemanget för Isaak gått över partigränserna och så har det också sett ut när det anordnats seminarium och möten i riksdagen i frågan. 

– Jag har försökt få en så bred majoritet som möjligt att ställa sig bakom motionen och det är klart att det är extra roligt att en partiledare finns med bland undertecknarna. 

Vad är din förklaring till att det är så svårt att få Dawit Isaak fri?

– Det är en skurkstat, en diktatur som inte ser på människovärdet på samma sätt som vi gör. Det är helt otroligt länge egentligen som han suttit fängslad. Det går inte att föreställa sig. Men vi måste ändå tro att det stämmer som de säger att han fortfarande är vid liv.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.