Magnusson förvånas inte över kritiken

ANNONS
|

Riksdagsledamoten och göteborgaren Cecilia Magnussons debattartikel i Dagens Nyheter, där hon bland annat föreslår att tiggeri ska förbjudas, har orsakat starka reaktioner. Politiker och samhällsdebattörer har på flera håll tagit avstånd från hennes förslag. Inte minst representanter från hennes eget parti, Moderaterna, har reagerat.

Justitieminister Beatrice Ask (M) befann sig i Göteborg under onsdagen och sa så här om Magnussons artikel: "Som politiker ska man inte komma med förslag som inte löser problemet. Att förbjuda tiggeriet gör inte att problemet försvinner, det går inte att snabbt bygga bort fattigdomen".

Men Cecilia Magnusson är inte förvånad över kritikerstormen.

– Jag visste att det skulle bli reaktioner. Det är inte partiets linje att förbjuda tiggeri, det är min uppfattning, säger hon till GP.

ANNONS

Aaron Israelsson, chefredaktör på tidningen Faktum tycker förslaget är provocerande. Ett förbud riskerar att bli ett slag i luften och han ifrågasätter om polisen verkligen ska ägna resurser åt att sätta fattiga människor bakom lås och bom.

Cecilia Magnusson säger att hon har full respekt för dessa synpunkter. Hon säger att syftet med hennes artikel var att skapa uppmärksamhet och få igång en diskussion kring tiggarnas situation, med fokus på lösningar.

– Det är inte den enda lösningen jag skriver om. Jag är övertygad om att vi måste hjälpa de här människorna på olika sätt.

Och att förslaget om att förbjuda tiggeri ses som provokativt håller hon med om.

– Klart det är. Titta på Storbritannien, Norge, Danmark. Är de rasistiska länder?

ANNONS