Magnus Ranstorp, expert på frågor om terrorism och docent vid Försvarshögskolan.
Magnus Ranstorp, expert på frågor om terrorism och docent vid Försvarshögskolan. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Magnus Ranstorp om dådet i Vetlanda: ”Verkar impulsivt”

Polisen utreder terrormotiv efter attackerna i Vetlanda. Terrorexperten Magnus Ranstorp poängterar hur lite polisen har berättat om gärningsmannen men han tycker att dådet verkar oplanerat.
– Den här mannen har stannat på platsen ganska lång tid, det låter lite mer förvirrat.

ANNONS
|

Polisen utredde initialt attackerna i Vetlanda som mordförsök. Snart uppgav man att man även utreder eventuella terrormotiv, men polisen är förtegen om varför.

– Men man tittar på allting, vad har den här personen för eventuella kopplingar, finns det en våldsbejakande dimension här som är intressant, har han sagt något under attackerna eller är det sättet han högg på, säger Magnus Ranstorp, expert på frågor om terrorism.

LÄS MER:Polisen utreder terrormotiv i Vetlanda – sju skadade

Han berättar att en anledning att utreda även terrorbrott kan vara att man har hittat något i en gärningsmans mobil, dator eller bostad.

– Men det kräver att man har varit inne och kollat och det har gått ganska få timmar.

ANNONS

Få uppgifter om gärningsmannen

Magnus Ranstorp följde själv polisens presskonferens under onsdagskvällen. Han slås av hur förtegen polisen var om gärningsmannen, utöver att han är i 20-årsåldern.

– Men jag tänker att det finns skäl för det. Man har förundersökningssekretess, hör fortfarande vittnen och vill inte röja för mycket i varken ena eller andra riktningen. Samtidigt vet jag vilket tryck de nu har på sig från inte bara svensk media utan även världsmedia.

Terror för ofta tankarna till en viss nivå av planering. Hur planerat kan detta antas vara?

– Jag tror att i vissa fall vill gärningsmannen omkomma i attacken och bli martyr för saken. Den här mannen har stannat på platsen ganska lång tid från attacken till att polisen kommer, det låter lite mer förvirrat. Att man inte sätter sig i en bil och flyr därifrån, det verkar impulsivt.

– Varför stannar man kvar på platsen? Det fanns säkerligen utrymme för fler attacker i närområdet, man kunde fly till en ny plats. Det är lite märkligt att personen stannar kvar.

LÄS MER:Polisen utreder terrormotiv tillsammans med Säpo

Ovanligt med terrordåd med kniv i Sverige

En brännande fråga är nu vem gärningsmannen är och vad som kan ligga bakom attackerna. Ranstorp säger att tankarna förs till islamistiska terrordåd i Europa under förra året, till exempel det i Nice i oktober då tre personer dog.

ANNONS

– Det hade varit lätt för polisen att säga att personen är svensk medborgare, men de lämnar den dörren stängd också. Men det kan lika gärna vara någon högerextremist. Det kan vara någon med många olika typer av bakgrunder, medborgare, asylsökande, utländska medborgare som har rest till Sverige... Det kan vara hela spektrumet och går inte att avläsa än, säger Magnus Ranstorp.

Han har själv vissa personliga kopplingar till Vetlanda och känner till området, men säger att det inte går att säga att det präglas av vissa grupperingar.

– Det finns lite allt möjligt i Vetlanda med omnejd, det är jättesvårt att säga utan detaljer.

Enligt Ekot använde mannen en kniv. Hur vanligt är det med terrordåd med kniv?

– Det är ovanligt i Sverige men i Europa hade man förra året tio attacker, de flesta med religiösa motiv. Huvuddelen var i Frankrike. Det beror på vad det har varit för tillhygge i Vetlanda, men de flesta attackerna med kniv i Europa har genomförts av IS, säger Magnus Ranstorp.

LÄS MER:Stefan Löfven: ”Jag fördömer det här fruktansvärda våldet”

LÄS MER:Reaktioner efter misstänkta terrordådet i Vetlanda

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS