Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Magdalena Andersson skärper kraven för bidragstagare

Nyvalda S-ledaren Magdalena Andersson skruvar upp tonen rejält mot arbetslösa med ekonomiskt bistånd – inte minst de som kommit nya till Sverige.
Alla som kan ska jobba, är budskapet.
– Det ska vara glasklart för alla, att här i Sverige jobbar både män och kvinnor och bidrar till välfärden, säger Andersson.

Det hör till traditionen att en ny partiledare håller ett tal där färdvägen för det egna partiet pekas ut. Den traditionen följer även finansminister Magdalena Andersson.

I sitt installationstal svepte hon över en rad stora politikområden. Som kriminaliteten.

LÄS MER: Nu tar Magdalena Andersson över

LÄS MER: Så ska Andersson bli statsminister: ”Kommer ta kontakt”

”Lagt grunden till våldet”

Hon menade att regeringen gjort mycket, som skärpt straff, stärkt rättsväsendet och byggt ut polisen, men att det inte räcker:

– Jag tvekar inte en sekund att fortsätta skärpa straffen och bygga ut rättsväsendet.

– Men det är uppenbart att det inte räcker. För hur är det ens möjligt att barn kan födas och växa upp i Sverige, ett av världens rikaste och mest jämlika länder, och begå mord innan de ens har fyllt 18 år?

Enligt Andersson har den politik som förts inte varit tillräckligt och lett till segregation.

– Och den har i sin tur lagt grunden mycket av det våld som plågar Sverige.

Högre krav på bidragstagare

Mycket av talet ägnades också åt jobben och vikten av att alla som förmår jobba också gör det. Inte minst för att bekosta välfärden.

Kraven mot den som uppbär ekonomiskt bistånd ska vara tydligt, menade Andersson.

– Är man fullt frisk och arbetsförmögen, då ska man möta lika tydliga krav på aktivitet oavsett i vilken form man får stöd. Den signalen är viktig.

Inte minst ska det gälla nya svenskar. Kvinnor och män ska veta att här förväntas alla bidra genom att jobba.

– Alla arbetsföra som får ekonomiskt bistånd ska möta en tydlig förväntan. Du ska lära dig svenska och arbeta ett visst antal timmar i veckan. Det ska samhället erbjuda dig som individ.

Enligt Andersson måste det också bli tydligare varför alla som kan måste jobba, till exempel att en egen inkomst också ger frihet att själv bestämma över sitt liv.

Också klimatomställningen och bygget av det gröna folkhemmet upptog stor del av Magdalena Anderssons tal. Den nya S-ledaren menar att det är ett samhällsbygge som kommer att kosta minst 100 miljarder kronor nästa mandatperiod.

– Vårt gröna folkhem ska inte vara något fuskbygge, lovade Andersson från scenen.

Attack på Kristersson

Men Magdalena Andersson gick också till attack på sina politiska motståndare och specifikt Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, som hon menar har brutit sina tidigare löften i frågan om att inte samarbeta med Sverigedemokraterna.

– För nu har Moderaterna dörren på vid gavel för ett högernationalistiskt parti med nazistiska rötter.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L), Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD), Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) vid en partiledardebatt i Agenda i SVT. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L), Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD), Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) vid en partiledardebatt i Agenda i SVT. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Men även SD fick en släng av sleven. Magdalena Andersson menade att Jimmie Åkessons parti agerat tvärtemot vad man sagt i allt ifrån pensionärsskatt, vinster i välfärden och lönedumpning i offentliga upphandlingar.

Enligt Andersson visar det vad som väntar framåt – om högerpartierna får makten efter valet 2022.

– En skola som sätter börsbolagens vinstkrav före barnens kunskaper. Slakt av de gröna investeringar som skapar framtidens jobb. Dumpade villkor för svenska löntagare. Kraftigt sänkt a-kassa. Stupstock i sjukförsäkringen. Samma gamla misslyckade högerpolitik som driver på den segregation som vi måste göra allt för att bryta.

Magdalena Andersson är fortsatt finansminister i regeringen och Stefan Löfven är statsminister. Innan veckan är slut har han sagt att han ska ge besked om när han tänker begära avsked hos talmannen.

LÄS MER: Så förändras spelplanen med ny S-ledare

LÄS MER: Löfven undviker att skapa kaos – som Persson och Reinfeldt

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.