Magdalena Andersson (S).
Magdalena Andersson (S). Bild: Pontus Lundahl/TT

Magdalena Andersson försvarar orden om en ”högerregim”

I en uppmärksammad debattartikel i Dagens Nyheter kritiserade Magdalena Andersson (S) regeringen, som hon kallade för ”en högerregim” som begränsar den svenska friheten. I SVT:s Agenda tar hon sina egna ord i försvar.
– Problemet är inte att jag säger som det är, utan hur det är, säger hon.

ANNONS
|

Magdalena Andersson (S) gav sina politiska motståndare en rejäl känga i en debattartikel i Dagens Nyheter, där hon kallade regeringen för ”en högerregim styrd av Sverigedemokrater vars drömmar om totalitarism börjar ta form”. Hon redogjorde även för att M, KD, L-regeringen, som samarbetar med SD inom ramen för Tidöavtalet, bidrar till en begränsning av friheten i Sverige.

Som oppositionsledare har Magdalena Andersson bland annat i uppgift att kritisera den sittande regeringen. I SVT:s Agenda får hon frågan om det är ansvarsfullt att tala om en regim, och om att demokratin är hotad.

”Måste säga som det är”

– Man måste ju säga som det är, och där har ju jag ett ansvar att göra det. Jag önskar att jag kunde säga att de som varnade för en sådan utveckling hade fel, men det vi ser är en förflyttning av de traditionella högerpartierna i SD:s riktning, och det är min uppgift att tydligt och med konkreta exempel peka på vad det är som sker, säger Magdalena Andersson i programmet.

ANNONS

– Problemet är inte att jag säger som det är, utan hur det är, säger hon.

Även i SVT:s partiledardebatt i början på maj tog hon sina egna ord i försvar, något GP tidigare rapporterat om. Hon menade då att det är tydligt att de politiska motståndarna försöker tysta kritiker, något hon återkom till i Agenda:

– Vi ser ju en auktoritär väg där man försöker tysta kritiska röster, och det vi har sett under det senaste halvåret, säger Andersson, och pekar att exempelvis Sverigedemokraterna vill att det ska vara ett kortare första maj-tåg, med färre som protesterar.

LÄS MER:Kristersson till S: Lek inte med elden

LÄS MER:Andersson (S): Vårt lands själ står på spel

LÄS MER:Magdalena Andersson anklagar regeringen och SD: Begränsar friheten

ANNONS