Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Magdalena Andersson får mer tid

Trots upprepade förhandlingar – ännu finns inget avtal mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.
Talmannen har därför beviljat Magdalena Andersson mer tid. Den 22 november ska hon återrapportera.
– Jag bedömer att samtalen är konstruktiva på ett sånt sätt att det var meningsfullt att begära mer tid, säger Andersson till GP.

Efter ett telefonmöte med talman Andreas Norlén har Magdalena Andersson (S) alltså beviljats mer tid till att sondera sina möjligheter att bilda regering. Hon får till på måndag på sig. Innan dess, på fredag, måste hon lämna en delrapport till talmannen.

Kan bli statsminister nästa vecka

Att Magdalena Andersson valde att begära mer tid förklarar hon med att det förs samtal i en positiv anda, men att man ännu inte nått ändå fram.

– Samtalen är konstruktiva så jag tycker det är positivt att vi kan ha de här förhandlingarna och jag bedömer att det finns anledning att tro att vi kan nå en överenskommelse, säger hon.

Om talmannen, efter återrapporteringar, bedömer att Magdalena Andersson har möjlighet att få det stöd som krävs väntas en statsministeromröstning ske den 24 november, onsdag i nästa vecka. Det innebär att den kan ske samma dag som riksdagen fattar beslut om ramarna för statens budget. I nuläget finns inget besked om Andersson kommer att kunna få sin budget genom riksdagen.

Magdalena Andersson vill ha till på måndag på sig för regeringsbildningen. Talmannen har beviljat mer tid. Bild: Anna Tärnhuvud
Magdalena Andersson vill ha till på måndag på sig för regeringsbildningen. Talmannen har beviljat mer tid. Bild: Anna Tärnhuvud

Vill inte kommentera V-krav

Att V enligt uppgifter inte bara vill se sakpolitiska framgångar för att stötta Magdalena Andersson som statsminister, utan också ett avtal som reglerar hur ett samarbete ska fungera, vill finansministern inte kommentera.

– Det kommer vi att diskutera när vi sitter och förhandlar de närmaste dagarna, säger hon bara.

Andersson påpekar att hon är den minister som slutit flest avtal med andra partier på mycket lång tid. Och hon menar att en förklaring till detta är att hon alltid är noga med att det som sägs bakom stängda förhandlingsdörrar också stannar där.

Vill ha samma inflytande som C

Förhandlingar i regeringsfrågan har pågått under helgen och måndagen, framför allt digitalt, för att man skulle försöka hitta en lösning som gör att V kan släppa fram Andersson i en statsministeromröstning.

Nooshi Dadgostar (V) utanför Finansdepartementet i samband med fredagens förhandlingar med Magdalena Andersson (S). Bild: Anna Tärnhuvud
Nooshi Dadgostar (V) utanför Finansdepartementet i samband med fredagens förhandlingar med Magdalena Andersson (S). Bild: Anna Tärnhuvud

Källor: Svårt förstå V:s krav

Enligt GP:s källor har S haft svårt att förstå vad som krävs för att göra V nöjt. Man tror inte längre att det främst handlar om sakpolitiken, som pensioner och sjukförsäkring, utan minst lika mycket om att V vill ha en bekräftelse på att man är en viktig spelare i ett regeringssamarbete.

Från V framhåller källor att man vill ha samma tyngd som Centerpartiet och Annie Lööf fått i samarbetet.

LÄS MER: Efter flera år i kylan – nu förhandlar Dadgostar med Andersson

LÄS MER: Talmannen ger Magdalena Andersson sonderingsuppdrag

Kräver avtal

På måndagen avslöjade Ekot att V hade kastat in en ny pusselbit i förhandlingarna där man också kräver ett avtal som reglerar vilka spelregler som ska gälla i ett samarbete framåt. En sådan skrivning skulle stå i skarp kontrast till den uteslutningsklausul rörande V som fanns i det tidigare januariavtalet mellan regeringen, C och Liberalerna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.