Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Magdalena Andersson är Sveriges första kvinnliga statsminister

Magdalena Andersson (S) är historisk – hon är nu första kvinna i Sverige på statsministerposten.
Orden i kammaren gjorde henne påtagligt rörd och hon tvingades torka bort tårar flera gånger.
– Jag vet vad det betyder för flickor som växer upp i vårt land. Så det är klart att det gör mig rörd, säger hon efteråt till GP.

När den politiska vilden Amineh Kakabaveh höll ett anförande i riksdagens kammare, inför statsministeromröstningen, brast det för Magdalena Andersson.

– Om kvinnor bara får rösta men aldrig blir valda till det högsta ämbetet är inte demokratin hel. Flickor som växer upp i Sverige ska veta att de kan bli en del av samhället, sa Kakabaveh.

Det fick Andersson att bli påtagligt rörd och hon fick diskret torka sig i ögonvrån.

– Jag blev väldigt rörd när Amineh Kakabeveh talade. Hon satte ord på det jag kände, säger hon till GP efteråt.

Utrikesministern kämpade mot tårarna

När det stod klart att Magdalena Andersson fått färre än hälften av rösterna emot sig och att hon blivit vald till statsminister utbröt ett jubel och applåder i riksdagens plenisal. Att glastaket nu krossats och Sverige fått sina första kvinna på posten - efter 33 män i rad – betyder mycket för många i de olika politiska partierna.

Utrikesminister Ann Linde (S) kämpade mot tårarna.

– Jag är så lycklig! Det här är historiskt, som vi har kämpat för detta i alla år i politiken. Och nu är vi här.

Även Annika Strandhäll, S-kvinnors ordförande, var glad.

– Det är en fantastisk dag, jag är djupt rörd. Äntligen spräcker vi det här glastaket. Det betyder så oerhört mycket för alla som växer upp i Sverige och nu ser att alla positioner är tillgängliga.

Magdalena Andersson sticker inte under stolen med att också hon själv ser det som mycket betydelsefullt.

– Jag har valt att tacka ja till att bli Socialdemokraternas partiledare och har ställt upp i den här statsministeromröstningen för att jag är redo att leda Sveriges regering. Jag gör det för att jag vet att Sverige kan bättre och jag är också redo att ta itu med de problem som vi har, det är det som driver mig, säger hon.

Hon tillade därefter att hon ”självklart” är rörd eftersom hon också vet av egna erfarenheter att det har stor vikt för jämställdheten att en kvinna nu nått den politiska topposten. Hon jämförde med sin egen uppväxt på 70-talet och menade att hon också upplevt saker under livet som visat på betydelsen.

– Jag har blivit framröstad som Sveriges första kvinnliga statsminister och jag vet vad det betyder för flickor som växer upp i vårt land. Det är klart att det gör mig rörd.

Åkesson hotar med misstroende

Inför omröstningen hölls en rad anföranden i riksdagen. Högeroppositionen var inte imponerad av Magdalena Anderssons regeringsalternativ.

KD:s Ebba Busch ifrågasatte ledarskapet.

– Vem är det som kör egentligen? sa hon.

Enligt Busch går regeringens politik mest ut på att reda ut egna partipolitiska problem, i stället för att ta tag i samhällsproblem.

– Det vi sett de senaste dagarna är partipolitik när den är som sämst.

Jimmie Åkesson (SD) menar att hans parti kommer att väcka misstroendevotum mot Per Bolund om åter får posten som klimat- och miljöminister i den nya regeringen. Bild: Nils Petter Nilsson
Jimmie Åkesson (SD) menar att hans parti kommer att väcka misstroendevotum mot Per Bolund om åter får posten som klimat- och miljöminister i den nya regeringen. Bild: Nils Petter Nilsson

SD-ledaren Jimmie Åkesson menade i sin tur att samhällsproblemen inte löses med ytterligare en socialdemokratisk statsminister.

– Det är en statsministerkandidat som är en av de främst ansvariga för att vårt land ser ut som det gör idag, sa han om Magdalena Andersson.

LÄS MER: Här är budgeten som ska styra Sverige

Magdalena Andersson ska som nyvald statsminister återkomma med vilken regering hon vill bilda och vilka som ska ingå i den.

Åkesson kom inför detta med ett hot:

– Sverigedemokraternas förtroende för miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) är förlorat. Vi vill inte att han återkommer som miljö- och klimatminister. Skulle han göra det kommer vi att väcka misstroende mot honom.

Moderaternas gruppledare Tobias Billström säger att Vänsterpartiet nu är en lika viktig partner till regeringen som Centerpartiet. Han säger att det vore en exceptionell händelse om Magdalena Andersson bara timmar efter att hon blivit vald förlorar budgeten.

C till val som självständigt parti

Centerledaren Annie Lööf, som inför omröstningen deklarerade att partiet släpper fram Magdalena Andersson, men inte budgeten, var stolt över att hennes parti medverkar till att Sverige nu får en kvinna som statsminister.

– Det är ett väldigt viktigt besked.

Hon slog också fast att det faktum att partiet tolererar Andersson som statsminister, inte gör C till någon del av regeringsunderlaget.

– Vi kommer att gå till val som ett självständigt parti.

” Det idag åter aktuella regeringsalternativet har tyvärr misslyckats tidigare.” säger KD-ledaren Ebba Busch. Bild: Nils Petter Nilsson
” Det idag åter aktuella regeringsalternativet har tyvärr misslyckats tidigare.” säger KD-ledaren Ebba Busch. Bild: Nils Petter Nilsson

Dadgostar lyfte fram betydelsen för dottern

Betydligt positivare tongångar var det från Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.

– Sverige kan nu få sin första kvinnliga statsminister. Det jag inte hade när jag växte upp kan min dotter nu få, sa hon.

Och Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Annelie Karlsson deklarerade att partiet ”med nöje” skulle rösta ja till Andersson.

– Sverige ska få en ny statsminister. Nu ska vi också bygga Sverige starkt efter pandemin. Och vi ska göra det med socialdemokratiska lösningar. Vinden blåser för oss socialdemokrater.

Formellt är Stefan Löfven (S) fortfarande statsminister, då bytet sker vid den konselj som hålls på Slottet på fredag.

LÄS MER: V kommer att släppa fram Andersson

LÄS MER:

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.