Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Madeleine Leijonhufvud. Arkivbild

Madeleine Leijonhufvud död

Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt, är död, säger hennes make Sigfrid Leijonhufvud till TT. Hon avled på Jakobsbergs sjukhus efter en längre tids sjukdom.

Leijonhufvud var bland annat känd för sitt arbete med den nya sexualbrottslagen. Hon var även ordförande för fackförbundet Jusek och biträdande generaldirektör vid Vetenskapsrådet. Hon skrev också en lång rad böcker inom juridik samt en stor mängd debattartiklar.

Under en stor del av sitt yrkesliv arbetade hon hårt för att förnya sexualbrottslagstiftningen där hon var mycket drivande.

Hann uppleva

Maken Sigfrid Leijonhufvud framhåller hur glad hon var över att hinna uppleva dagen i maj i år då riksdagen klubbade igenom regeringens förslag om en samtyckeslag.

- Hon gladdes oerhört mycket åt detta efter att ha kämpat för det här i 20 år. Det betydde mycket att hon fick uppleva det till slut, säger Sigfrid Leijonhufvud.

I en TT-intervju 2016 sade hon att en samtyckeslag skickar rätt signaler.

- Det här är oerhört viktigt i ett preventivt syfte. Att lagen säger att sex kräver ömsesidighet och frivillighet, annars är det ett brott.

Engagerad människa

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg säger att Madeleine Leijonhufvud var en väldigt engagerad människa.

- Madeleine var en fantastisk person. Hon stod upp för sina åsikter och hon var aldrig ängslig för att driva dem, säger Anne Ramberg.

- Hon var en oerhört skicklig jurist och åtnjöt väldigt stor respekt. Men hon var också väldigt aktiv i samhällsdebatten och det tycker jag att jurister borde vara i högre grad.

Anne Ramberg pekar på att Madeleine Leijonhufvud varit instrumental i många hänseenden när det gäller lagstiftningen för sexualbrott

- Hon argumenterade ju outtröttligt för att få till stånd mycket av den sexualbrottslagstiftning som vi har i dag.

Blev 75 år

Juseks ordförande Sofia Larsen framhåller sin företrädares bidrag till att lyfta möjligheten för kvinnor och män att göra karriär på lika villkor.

"Madeleine Leijonhufvud hade ett långt och rikt yrkesliv. Som kunnig och välkänd jurist var hon en aktiv och viktig röst i samhällsdebatten", skriver Larsen i ett uttalande.

Justitieminister Morgan Johansson (S) skriver på Twitter:

"Nås av den sorgliga nyheten att Madeleine Leijonhufvud gått bort. Hon var en person med stort rättspatos och mod, och spelade en avgörande roll för den reformering av sexualbrottslagstiftningen som snart blir verklighet".

Madeleine Leijonhufvud avled under söndagen. Hon blev 75 år.