Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

M vill riva upp regeringens politik – direkt efter valet

Direkt efter valet vill Moderaterna riva upp en del av Socialdemokraternas politik och satsa 400 miljoner kronor. Partiet vill bland annat stärka försvarsmakten, utöka antalet tullare och utöka antalet inre utlänningskontroller. Det presenterade partiledaren Ulf Kristersson under en presskonferens i Almedalen på Gotland.

Moderaterna var först ut när Almedalsveckan på Gotland inleddes på söndagen. Partiet vill snabbt ändra riktning på hur Sverige styrs och la fram förslag som kan påbörjas direkt efter valet.

Under parollen "Rivstart för Sverige" presenterade Ulf Kristersson satsningar på 400 miljoner kronor som ska användas i höstbudgeten – förslag som kan genomföras redan i höst.

– Den här gången blir ändringsbudgeten väldigt skarp. En ny regering ska göra vad den kan för att också ändra i nuvarande budget, säger Ulf Kristersson.

I stort handlar det om att bygga vidare på tidigare förslag, som att förstärka Försvarsmakten.

Partiet vill se en extra satsning på 100 miljoner kronor på myndigheten för att man ska kunna utföra sina övningar.

Inom tio år vill Moderaterna att pengarna till Försvarsmakten ska utgöra två procent av BNP.

– Vi behöver börja förstärka försvaret så att övningar kan genomföras snabbt. Vi behöver också påbörja jobbet att knäcka gängkriminaliteten och öka tryggheten, säger Ulf Kristersson.

För att motverka gängkriminaliteten och öka tryggheten i utsatta områden vill Moderaterna stärka Polismyndighetens anslag med 100 miljoner kronor från och med i höst. Partiet vill också satsa 50 miljoner kronor mer på Tullverket för att hindra att vapen kommer in och att stöldgods förs ut ur landet genom att anställa fler tullare.

Hårdare SFI-krav

Ulf Kristersson tog även upp andra M-förslag, som hot mot demokratin, där Kristersson nämner IS och NMR.

– Vi måste förbjuda deltagande i den sortens våldsbejakande organisationer.

M vill även förändra utlänningsförordningen.

– Vi ändrar lagstiftningen så att det krävs resultat i Svenska på SFI, inte bara närvaro. Samhällsinformationen till nyanlända ska också utökas, säger Ulf Kristersson.

När studier i SFI avbryts eller om man inte får godkända resultat ska ett åtgärdssystem dras igång och i slutändan kan invandrare få etableringsersättningen indragen.

De vill också se över hur tiggeriet kan förbjudas.

– Vi vill ha fram en utredning av hur vi på allvar gör tiggeriet i Sverige förbjudet, säger Ulf Kristersson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.