Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson (M) håller pressträff om nya integrationspolitiska förslag.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson (M) håller pressträff om nya integrationspolitiska förslag.

M vill pausa religiösa friskolor

Moderaterna vill se en paus för nya religiösa friskolor. Partiet vill också utreda begränsningar för religionsutövning på arbetsplatsen.

ANNONS
|

Moderaterna presenterade några nyheter när man lade fram sin integrationspolitik inför valet.

Partiet vill ha en paus för nya religiösa friskolor tills nya regler och kontroller tagits fram. Moderatledare Ulf Kristersson menar att mycket talar för att dagens regler missbrukas.

- Vi kan inte acceptera missbruk av friskolereformen. Det var inte tänkt att vara ett utrymme för religiös extremism, säger han.

ANNONS

Andra vill gå längre

Även Liberalerna vill stoppa nya religiösa friskolor. S och V föreslår ett förbud även för de som redan finns. Så långt vill dock inte Kristersson gå.

Nytt är också att M vill utöka kravet på obligatorisk samhällsorientering för nyanlända så att även barn i skolåldern och äldre omfattas. Kristersson ser en risk för att nyanlända barn inte får lära sig sina rättigheter i skolan.

- Unga människor behöver få de kunskaperna och vuxna behöver lära sig var gränsen för deras rättigheter över sina barn går, säger Kristersson.

- .Man har inte rätt att behandla sina barn hur som helst.

Religion på arbetsplatsen

Moderaterna vill även utvärdera diskrimineringslagen för att se om kravet på jämställdhet behöver stärkas. Bakgrunden är en dom som Arbetsdomstolen nyligen kom med. Domen innebar att en kvinna fick diskrimineringsersättning efter att ha blivit nekad att komma i fråga för anställning eftersom hon vägrade ta män i hand när hon intervjuades.

ANNONS

- Religionsfriheten är omistlig, men det är också så att likabehandling av män och kvinnor på arbetsplatsen är ett fundamentalt svenskt värde, säger Kristersson.

Krav på språktest

Han hävdar att Moderaterna är det enda parti som har en sammanhållen integrationspolitik. Från en stramare migrationspolitik till ökade krav för att få permanent uppehållstillstånd och för att bli svensk medborgare.

M föreslår att språk- och kunskap om samhället måste kunna bevisas, till exempel i ett test, för att bli medborgare. Det bör, enligt partiet, även ställs krav på språkkunskaper för att få permanent uppehållstillstånd.

Liberalerna krävde redan 2002 som enda riksdagsparti språktest för medborgarskap. Något som man inte fick gehör för under de åtta åren i Alliansregeringen. Kristersson medger nu att L hade rätt.

I dag är det M, L och Sverigedemokraterna som föreslår språktest i sina valmanifest.

Kristdemokraterna vill att man ska ha gått igenom samhällsundervisning innan man söker medborgarskap.

Kristersson tycker dock att Alliansen talar "i samma tonläge" när det gäller vikten av att lära sig svenska.

ANNONS

TT

Fakta: M:s integrationspolitik

En stram migrationspolitik.

Större krav på svenskkunskaper och språkundervisning från start, till exempel obligatorisk språkförskola.

Obligatorisk samhällsorientering för barn, vuxna och äldre.

Egen försörjning för att få permanent uppehållstillstånd.

Inträdesjobb med slopade arbetsgivaravgifter och lägre ingångslön.

Paus för nyetablering av religiösa friskolor.

Språk- och samhällskunskapskrav för att få bli medborgare.

Utred om man ska återinföra kravet på att kunna försörja sig för att bli medborgare,

Utred ett system där nyanlända måste kvalificera sig in i bidragssystemen.

ANNONS