M-ledaren Ulf Kristersson vill slopa ungdomsrabatten.
M-ledaren Ulf Kristersson vill slopa ungdomsrabatten. Bild: Ali Lorestani/TT

M vill kunna häkta fler unga

Moderaterna vill inrätta fler särskilda ungdomshäkten och göra det lättare att häkta unga under 18 år. Partiet lägger ett skarpt lagförslag i riksdagen om att slopa straffrabatten för 18–21-åringar.

ANNONS

Medan debatten om unga som rånar andra unga har tagit fart på allvar passar Moderaterna på att lägga fram ett paket med förslag mot ungdomskriminalitet. Det är en blandning av tidigare presenterade förslag och färska, om allt från att socialtjänst och polis ska agera tidigare till hårdare straff för unga som begår brott.

– Vad som inte behövs är allmänna utredningar, välmenande ord eller påpekanden om att det som sker är oacceptabelt. Det föreslår vi inte, säger Moderatledaren Ulf Kristersson på en pressträff.

Ett av förslagen är att sänka gränsen för när 15–18-åringar kan häktas. I dag görs det väldigt sällan och endast när unga misstänks för mycket allvarliga brott. Annars får de gå.

ANNONS

– De släpps och fortsätter att begå brott, kanske redan samma dag. Det är ett stort problem, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för M.

Fler ungdomshäkten

Partiet vill ha fler häkten anpassade för unga, till exempel med bättre möjligheter att studera. De ska inte blandas med äldre häktade.

På tisdag nästa vecka lägger Moderaterna fram ett lagförslag om att ta bort den generella straffrabatten för unga vuxna mellan 18 och 21 år. Förslaget bygger på ett utredningsförslag som M nu vill pröva skarpt i riksdagen, men det är mindre sannolikt att M får stöd av en majoritet.

– Jag tror att det är många i Sverige som tycker att det är djupt stötande att vi med automatik halverar straffen för ungdomar som begår brott, när själva signalen från samhället borde vara den omvända.

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger att ett utkast till lagrådsremiss om ändrad straffrabatt för unga är på gång. Men det blir inte lika långtgående som Moderaternas förslag och riktar i huvudsak in sig på upprepad och grov brottslighet. Enligt Johansson skulle det inte vara effektivt att ta bort rabatten helt, och det skulle bli dyrt. Många nya fängelseplatser måste till.

Kostar miljard

– Det är en kostnad på över en miljard kronor, säger Morgan Johansson och tycker det är ansvarslöst av Moderaterna att inte ha förslag om finansiering med.

ANNONS

Moderatledaren tar lätt på kritiken om kostnader.

– Man kan inte börja i den änden, med att fråga sig om vi har råd att hålla brottslingar borta från gatan.

Enligt polisen är många av de unga rånarna under 18 år, ibland under 15. De berörs inte av M-förslaget om slopas straffrabatt, men Ulf Kristersson säger att det finns förslag för dem också.

– De måste också mötas mer konsekvenser, möta polis och åklagare i stället för socialtjänsten, den är inte rustad för att möta grovt kriminella.

Maria Davidsson/TT

Lars Larsson/TT

Sänkta krav för att häkta unga under 18 år.

Inrätta fler häkten anpassade för unga.

Ta bort ungdomsrabatten på straff för unga mellan 18-21 år.

Skärpta straff för rån, lägst ett och ett halvt år.

Utred sänkt ålder för straffmyndighet. Idag är den 15 år och personer yngre än det kan inte kan inte dömas till straff.

Socialtjänstens förebyggande arbete ska göras tydligare.

Sekretessregler som hindrar att uppgifter om unga kan delas mellan polis och socialtjänst ska bort.

Staten bör ta över ansvaret från kommunerna för unga kriminella.

Staten ska betala kommunernas kostnader när unga tvångsplaceras på grund av brottslighet.

Källa: Moderaterna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS