Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moderaterna vill skärpa både lagen och straffen för brott relaterade till djurättsaktivism.  Bild: Christine Olsson/TT
Moderaterna vill skärpa både lagen och straffen för brott relaterade till djurättsaktivism. Bild: Christine Olsson/TT

M vill införa brottskod för djurrättsbrott

Moderaterna vill skärpa lagen om olaga intrång och straffen för brott relaterade till djurrättsaktivism. Partiet vill även införa en särskild brottskod för djurrättsbrott, enligt tidningen Land.

Det var i helgen som Moderaterna presenterade förslagen vid ett kosläpp på en gård i Sörmland, vilket tidningen Land skrivit om.

Partiledaren Ulf Kristersson var tillsammans med partiets landsbygdspolitiske talesperson John Widegren och Gustaf Göthberg, som kandiderar till Europaparlamentet för Moderaterna, på plats för att bevittna när korna släpptes ut på grönbete.

LÄS MER: Så blev djurrättsterrorn det största hotet mot bönderna

De tre senaste åren har minst 200 brott kopplade till militant djurrättsaktivism riktats mot svenska bönder och lantbrukare, visar GP:s granskning på ämnet.

Inför årets kosläpp har många bönder oroat sig för att få påhälsning av djurrättsaktivister. Tidigare i år polisanmälde Arla en djurrättsaktivist efter att personen uppmanat människor i sociala medier att besöka Arlas mjölkbönder och "slå ännu hårdare emot kosläppen".

LÄS MER: Arla polisanmäler djurrättsaktivist efter Facebook-inlägg om kosläpp

M vill skärpa straffen

Moderaterna vill att hot och trakasserier mot lantbrukare ska prioritets hos rättsväsendet. Påföljden för brott som olaga hot, skadegörelse, olaga intrång och hemfridsbrott som riktas mot lantbrukare ska skärpas.

Ulf Kristersson menar att bönder som bedriver en laglig verksamhet inte ska behöva ha demonstranter på gårdsplanen.

– Det är bättre att de demonstrerar utanför riksdagen där vi stiftar lagarna, säger han till tidningen Land.

Moderaterna menar även att lagen om olaga intrång behöver ses över för att polisen ska kunna få bättre verktyg att ingripa mot djurrättsaktivister som till exempel genomför en aktion på en lantbrukares gård. Partiet vill även att den som gör sig skyldig till olaga intrång ska kunna dömas till fängelsestraff.

LÄS MER: Sveriges farligaste djurrättsaktivist: "Många som skulle stötta mord"

LÄS MER: Känd djurrättsaktivist åtalas för aktion mot minkfarmare

Prioriterat för polisen

Även regeringen meddelade efter GP:s granskning av militant djurrättsaktivism att man är beredd att se över lagstiftningen kring olaga intrång. I regeringens regleringsbrev för polismyndigheten, som pekar ut mål och uppdrag för verksamheten under 2019, finns djurrättsrelaterad brottslighet nu med som ett prioriterat område.

– Det handlar om en form av politiskt motiverad brottslighet. Vi måste vara väldigt vaksamma när människor tar lagen i egna händer genom att ge sig på en yrkesgrupp och en näring som är enormt viktig för Sverige. Laglydiga familjer bedriver jordbruk eller annan verksamhet som nu utmanas – de ska känna vårt stöd, har inrikesministern Mikael Damberg (S) tidigare sagt till GP.

LÄS MER: Uppdraget från regeringen: Motverka militant djurrättsaktivism

LÄS MER: Polisen storsatsar mot brottslig djurrättsaktivism i Västsverige

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.