M vill förstärka Tullverkets brottsbekämpning

Moderaterna vill förstärka Tullverket med 25 procent och stärka myndighetens brottsbekämpande roll.
– Det här innebär en tydlig förstärkning för Göteborg och Västkusten. Tullverket behöver fler timmar på dygnet på platser där de finns idag, de behöver också ut på fler platser på Västkusten, säger riksdagsledamoten Cecilia Widegren (M).

ANNONS
|

Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson och Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson för Moderaterna presenterade sitt vallöfte om Tullverket på en presskonferens på tisdagsförmiddagen.

Moderaterna vill strypa tillgången till narkotika, illegala vapen och göra det svårare för utländska stöldligor att föra ut stöldgodsen ur Sverige.

– Utländska stöldligor står för majoritet av inbrotten i Sverige, och det är relativt enkelt att föra ut stöldgods ur Sverige idag. Tullverket står inför stora utmaningar, säger Tomas Tobé.

Partiet vill stärka Tullverket med 25 procent, vilket innebär en utökning med 500 nya tulltjänstemän under nästa mandatperiod. Samtidigt ska tjänstemännens befogenheter utökas så att de kan stoppa misstänkta fordon och stöldgods från att ta sig ut ur landet.

ANNONS

Idag får de istället ringa polisen om de misstänker brott.

– Det är helt orimligt, ska vi komma åt de utländska ligorna måste Tullverket kunna hålla kvar personer och stoppa stöldgods. Då måste man också göra en kraftfull förstärkning av Tullverket och det är anledningen till att vi presenterar den största satsningen på Tullverket på decennier, säger Tomas Tobé.

"Stort inflöde via Göteborgs hamn"

Om Moderaterna får igenom sitt vallöfte är det upp till Tullverket att avgöra var förstärkningarna ska ske.

– Men om de är nöjda med fördelningen idag innebär det att Göteborg får en förstärkning på 25 procent. Idag är det ett stort inflöde via Göteborgs hamn, säger Jonas Ransgård, gruppledare för Moderaterna i Göteborg.

Riksdagsledamoten Cecilia Videgren säger att Västkusten har problem med båtmotorer som försvinner.

– Det är ett ökande problem för många som har fritidsbåtar. Vi måste förstärka tullens möjlighet så att de inte bara ser på när båtmotorer lämnar landet.

Hur ser du på risken att det blir godtyckligt vilka Tullverket misstänker för brott och väljer att stoppa?

– Det är en berättigad fråga, jag ställde samma när jag besökte tullen. De har en väldigt bred kunskap att tolka människors beteenden. Många gånger får de förhandstips om att vissa individer eller fordon är på väg och att de behöver göra en extrakoll. Deras professionella kunskap och erfarenheter spelar sådan enorm roll för att förstärka det brottsförebyggande arbetet i Sverige, säger Cecilia Widegren.

ANNONS

Lättare att sätta upp kameror

M vill också stärka Tullverkets roll som brottsbekämpande myndighet genom att flytta myndigheten från Finansdepartementet till Justitiedepartementet.

– Det får givetvis utredas. Vi vill få in Tullverket som en central del i vår brottsbekämpning, säger Tomas Tobé.

Partiet vill även slopa tillståndsplikten för Tullverkets kameraövervakning.

– Polisen, Tullverket och Säpo ska kunna sätta upp kameror med syfte att bekämpa brott, säger Tomas Tobé.

Elisabeth Svantesson säger att satsningen krävs för att slå sönder de kriminella nätverken och se till att det som kommer in i landet är lagligt.

– Det här är ett viktigt steg för att begränsa brottsligheten och strypa tillgången till narkotika och illegala vapen och se till att inte stöldligor inte kommer ut er Sverige, säger hon.

Partiet lägger ytterligare 300 miljoner kronor för att kunna genomföra satsningen.

ANNONS