M verkar besatta av S

ANNONS
|

"Vi två partier vill åt samma håll just nu." Så förklarar Katrineholms starke män Göran Dahlström och Lars Härnström varför de valt att styra staden gemensamt efter senaste valet, fast den ene är socialdemokrat och den andre moderat.

De trivs ihop, umgås mer med varandra än med sina fruar och tycker att deras partier i grunden är mycket lika, enligt en artikel i tidningen Dagens Samhälle.

Detta alltså i Göran Perssons gamla hemkommun, där Socialdemokraterna regerat i nästan 90 år.

Vad är det egentligen som händer? Kommer Filippa Reinfeldt snart att vänta ensam hemma vid korvgrytan när maken hellre hänger med Håkan Juholt?

ANNONS

Knappast.

Men även på riksplanet blir Moderaterna och Socialdemokraterna allt mer lika. Skillnaden är bara att där handlar det snarare om att M vill kopiera det som gjorde att S kunde styra både Sverige och kommuner som Katrineholm i årtionde efter årtionde.

Det är den ena förklaringen till att Moderaterna just nu tycks närmast besatta av Socialdemokraterna. Det andra skälet är att en lågkonjunktur närmar sig och då ökar behovet av goda relationer med arbetsmarknadens parter. Moderaterna lånar gärna socialdemokratisk retorik för att flirta med facket, medan Svenskt Näringsliv betecknas som ett särintresse.

Strategin har varit tydlig på Moderaternas stämma i Örebro:

* I fredags omfamnade Moderaterna Kommunals gamla fackliga krav om rätt till heltid, det ska partiet nu driva i alla kommuner.

* Anders Borg lovade också bjuda in arbetsmarknadens parter till överläggningar. Han kan tänka sig statliga pengar för att locka företag att inte varsla. Idén diskuterades redan under den förra ekonomiska krisen, men då var regeringen kallsinnig.

* Borg öppnade dessutom för att höja taket i a-kassan.

Det är tydligt att finansministern inte vill stå tomhänt i mitt i en ekonomisk kris, vilket var precis vad Socialdemokraterna anklagade honom för 2008–2009.

Men det är också troligt att Moderaterna hoppas locka arbetsmarknadens parter till uppgörelser som råder bot på vad de anser vara mer långsiktiga problem på arbetsmarknaden. Det skulle till exempel kunna vara olika former av specialavtal som ger ungdomar lägre ingångslöner. Men Moderaterna vill, till skillnad från Centern och Folkpartiet, inte driva sådana frågor öppet, allra minst i en avtalsrörelse.

ANNONS

Moderaternas nya strategi vidgar sprickan mellan partiet och de övriga i alliansen på ett sätt som blir allt mer tydligt. Framför allt Centern och Folkpartiet har i stället höjt tonläget mot facket på sistone, exempelvis i synen på ingångslöner och turordningsreglerna vid uppsägning.

Fredrik Reinfeldts stämmotal i går var också anmärkningsvärt. Han nämnde inte alliansen med ett enda ord och han upprepade flera gånger att Moderaterna är unikt i svensk politik som vill sänka skatten för dem som tjänar minst. M framstod som ett mittenparti som tvingas försvara skattesänkningar för vanligt folk mot illvilliga krafter både till höger och vänster. Bara en procent av de kvinnliga sjuksköterskorna och poliserna betalar värnskatt, sa Borg och Reinfeldt med adress Folkpartiet.

Frågan är hur stämningen blir i den borgerliga partiledarkvartetten nästa vecka.

ANNONS