Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Arkivbild.

M stänger inte dörren till S

Regeringen föreslår att ensamkommande med utvisningsbeslut ska få en ny chans att stanna i Sverige för studier på gymnasiet. Det är ett allvarligt misstag, anser moderatledaren Ulf Kristersson, men stänger samtidigt inte dörren för framtida överrenskommelser.

- De börjar mixtra med de grundläggande rättigheterna att bevilja asyl. Jag tror att det är farligt för trovärdigheten för svensk migrationspolitik och det är också orättvist, säger Ulf Kristersson till TT.

Flera områden

Han anser att det finns ett antal områden där Moderaterna och Socialdemokraterna borde söka långsiktiga överrenskommelser. Migrationspolitiken är ett av dessa områden då det skulle visa både omvärlden och svenskarna att oavsett regeringen är politiken att lita på.

- Principiellt hade det fortfarande varit det bästa om vi kunde få en riktig stabil och långsiktig migrationspolitik, som både tar ansvar för det som sker i världen och vad Sverige klarar av. En genomtänkt sådan politik som inte ändras hela tiden. Det tror jag egentligen många socialdemokrater också tycker, säger Kristersson och tillägger:

- Nu har de gjort upp med Miljöpartiet i stället, det beklagar jag.

För tidigt att svara

Under Moderatstämman gavs ett massivt stöd för en skärpt migrationspolitik. Partiet vill på sikt avskaffa rätten att söka asyl inne i EU och i stället införa ett kvotflyktingsystem. Allianskollegan Centerpartiet har dock haft en annan uppfattning. Centern har även varit positiv till regeringens förslag, även om man velat se en annan typ av lösning.

Ulf Kristersson vill dock inte uttala sig om partiernas olika syn på förslaget kommer att få någon inverkan på Alliansens möjligheter att nå en samsyn i migrationspolitiken.

- Jag tycker att det är för tidigt att svara på den frågan. Vi uttalar oss nu om själva principen eftersom vi inte vet i detalj hur propositionen kommer att se ut. Det finns fortfarande rätt många oklarheter hur det juridiskt ska gå till. Principiellt tycker jag att det här är problematiskt.