Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra kräver nya åtgärder mot terrorism (Arkivbild)

M ställer krav inför terrorismförhandlingar

Moderaterna har med sig fem krav till regeringens terrorismsamtal. Partiet vill bland annat skärpa straffen, utöka kameraövervakningen och möjligheten till signalspaning.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra ser terroristattacken i Stockholm som ett angrepp på hela vårt samhälle och vårt sätt att leva.

- Då måste vi göra allt vi kan för att stärka skyddet. Det handlar både om att kunna upptäcka terrorism i tid, att inte vara naiv inför hot vi har emot oss, och slå till med full kraft mot dem som ändå hatar och mördar och försöker ta vår livsstil ifrån oss, säger hon.

Vill skärpa straff

Moderaterna vill skärpa straff för brott med terroristkoppling, till exempel rekrytering till och finansiering av terrorism och påpekar att straffskalan i dag kan jämföras med straffen för stöld och bedrägerier.

Moderaterna vill också ge säkerhetspolisen möjlighet att få underrättelseinformation från signalspaning även när det pågår en förundersökning om brott. I dag stoppas signalspaningsinformationen från FRA om Säpo inleder en förundersökning. Det beror framförallt på att sådan information inte kan användas som bevismaterial eftersom känsliga uppgifter om signalspaningens metoder då skulle avslöjas.

Dessutom föreslår partiet att polisen ska öka kameraövervakningen på offentliga platser och att polisen inte ska behöva tillstånd från länsstyrelsen för att sätta upp sådana kameror.

Öka anslagen

Ett fjärde förslag är ökade resurser till Försvarets radioanstalt (FRA), som sysslar med signalspaning, och till den militära underrättelsetjänsten (Must).

Det femte förslaget Moderaterna tänker lyfta på måndagens samtal mellan regeringen och de borgerliga partierna är att Migrationsverket, Polisen och Säpo gör noggrannare riskbedömningar av personer som sökt uppehållstillstånd i Sverige. Partiet vill att fler personer som bedöms som säkerhetshot och ska utvisas sätts i förvar och att man gör det lättare att utbyta information mellan myndigheterna.