Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Det har varit tuffa förhandlingar, konstruktiva och bra”, säger Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson (SD). Bild: Anna Tarnhuvud
”Det har varit tuffa förhandlingar, konstruktiva och bra”, säger Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson (SD). Bild: Anna Tarnhuvud

M, SD och KD överens om skuggbudget

Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna är överens om ett gemensamt alternativ till regeringens budget. De vill se höjda polislöner och sänka skatten på drivmedel och för människor som jobbar.
– Det har varit tuffa förhandlingar, konstruktiva och bra, säger Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson (SD).

Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna är överens om en skuggbudget.

Partierna vill snäva åt migrationspolitiken samt sänka skatten för människor som jobbar och för pensionärer.

Bland förslagen finns:

  • Höjda polislöner för att möjliggöra fler poliser i yttre tjänst.
  • Mer pengar till polisen.
  • Pengar till fler övervakningskameror.
  • Åtta miljarder kronor för sänkt skatt, för alla som jobbar. De som jobbar heltid får sänkt skatt med 150 kronor per månad.
  • Asyllagstiftningen anpassas efter den rättsliga miniminivån enligt EU-rätten.
  • Fler utvisningar och avvisningar ska verkställas.
  • Sänkt drivmedelsskatt med 50 öre per liter från och med 1 maj 2022.

Partierna vill också se en nationell vårdförmedling, där patienter som söker vård i annan region ska kunna få ersättning för sina resekostnader.

LÄS MER: Magdalena Andersson får mer tid

LÄS MER: Efter flera år i kylan – nu förhandlar Dadgostar med Andersson

L har inte varit med

– Vi har inte suttit fyra partier, vi har suttit tre partier, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna. Liberalernas ingångar i det här är jag lite osäker på, säger Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson (SD).

– De får jättegärna ansluta sig, jag vet inte exakt hur de kommer att agera. Men de är jättevälkomna att ansluta sig. Vi har inte utfärdat några samtalsförbud på det sättet som man sysslar med på den andra kanten.

Hur ser du på möjligheten att få igenom det här?

– Det kan jag inte spekulera i. Vårt alternativ är störst just nu. Det som krävs för att regeringen ska få genom sin budget är ju att Vänsterpartiet och Centerpartiet sluter upp bakom regeringens alternativ.

Om regeringen får stöd av både Vänsterpartiet och Centerpartiet blir det alltså deras budget som går igenom.

Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson, Moderaterna. Bild: Anna Tarnhuvud
Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson, Moderaterna. Bild: Anna Tarnhuvud

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson säger till GP att överenskommelsen innebär att de tar ett steg för att få ordning på Sverige.

– Vi har många problem som behöver rättas till efter den här regeringen. Nu stärker vi rättsväsende och polis, så att vi kan pressa tillbaka kriminaliteten och vi stärker arbetslinjen. Och dessutom gör vi en stor insats för de sämst ställda pensionärerna.

L står utanför, hur ser du på det?

– Liberalerna har varit med i diskussionerna hela vägen, men valt att inte stå bakom den här alternativa budgeten. Men vi har diskuterat hela vägen och det har varit goda samtal, men varför de väljer att stå utanför det måste de själva svara på, säger hon.

Vilka möjligheter har ni att det här faktiskt blir verklighet?

– Det beror egentligen på Centerpartiet nu. Därför att C tänker för tredje gången rösta fram en S-statsminister. Men de verkar ju vackla vad gäller budgeten. Nu har de ju chans att visa om de vill stärka rättsväsendet och arbetslinjen eller om de vill rösta på regeringens budget, säger Elisabeth Svantesson.

På Twitter skriver KD-ledaren Ebba Busch att det rör sig om kraftfulla förstärkningar för vården och brottsbekämpningen i Sverige.

”Tillsammans med M och SD har vi ett alternativ som tar de första stegen för att vända utvecklingen under S ledning för att hela Sverige ska fungera.”, skriver hon.

Liberalerna utanför

Liberalerna kommer alltså att rösta på partiets egen budget. I ett pressmeddelande säger partiledaren Nyamko Sabuni att de har haft konstruktiva och positiva samtal.

– Det finns också flera bra förslag i det alternativ som nu presenterats. Jag bedömer att en liberal borgerlig regering efter nästa val har goda förutsättningar att komma överens om en bra budget för Sverige.

– Liberalerna kommer dock denna höst att rösta på vår egen budget. Vi ser inte att nu isolerat gå fram med sänkt skatt på klimatutsläpp som rätt väg framåt när klimatarbetet istället måste accelerera. Det finns helt enkelt bättre sätt att både stärka landsbygden och säkra klimatarbetet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.