M:s kris är också Alliansens kris

ANNONS
|

I valet 2014 skilde det 17,2 procentenheter mellan Moderaterna och Centern.

I GP/Sifos marsmätning är skillnaden mellan de två partierna nere i 4,2 procentenheter.

Det är en minst sagt omvälvande förändring, som ställer mycket av det vi vet om Alliansen över ända.

Fortfarande störst

Eftersom väljarströmmen i första hand går direkt mellan de två partierna är Alliansen fortfarande det största blocket, om än med mycket knapp marginal. Men att väljarna överger Moderaterna för just Centern signalerar att de inte ställer upp på Anna Kinberg Batras tanke om hur och med vem som Alliansen kan tänka sig att regera.

Som bekant vill Moderaterna, helst redan nu, ta hjälp av Sverigedemokraterna och störta regeringen. Medan Centern, tydligast av alla allianspartier, avvisat alla tankar på att luta sig mot Sverigedemokraterna.

ANNONS

Träder fram som ledare

Med ett allt starkare väljarstöd framstår Annie Lööf allt mer som Alliansens verkliga ledare. Hon har tagit den roll som Anna Kinberg Batra fick, men haft svårt att fylla.

Det ställer också hårdare krav på Centerledaren: förr eller senare kommer hon att bli tvungen att formulera hur hon tänker sig att landet ska styras om inget av blocken får egen majoritet i valet 2018.

Med tanke på att de nya sympatisörerna kommer från Moderaterna, efter det att partiet öppnat dörren för SD, är det inte rimligt att tro att Centern skulle vilja göra samma sak. Om partiet nu ens skulle vilja det. Så: vilka alternativ ser Centern? Och vad innebär de för allianssamarbetet?

Allvarlig kris

För Moderaterna är mätningen ännu ett bevis på att partiet befinner sig i en djup kris. Var femte väljare har försvunnit sedan valet – som redan det var en besvikelse. Och sedan GP/Sifos mätning för ett år sedan har partiet tappat hisnande 8,5 procentenheter.

Det går inte längre att vifta bort nedgången som en dipp i enskilda mätningar. Det går heller inte att säga annat än att fallet inleddes på allvar med att partiet öppnade för samtal med Sverigedemokraterna. Man kan förstås argumentera hur länge som helst om att man måste kunna samtala med alla partier – men faktum kvarstår: ganska många väljare tycks helt enkelt inte tycka att det är en bra idé.

ANNONS

Inte tydliga nog

Av en separat fråga Sifo ställde i anslutning till väljarbarometern framgår att Moderaterna dessutom har problem med sin tydlighet. En majoritet av väljarna uppfattar partiet som otydligt eller ganska otydligt.

Pressen på partiledningen är nu hård inför nästa veckas Sverigemöte. Både Anna Kinberg Batra och partisekreteraren Tomas Tobé har ögonen på sig. Varje utspel kommer att granskas under lupp. Utrymmet för misstag är minimalt.

I skuggan av Moderaternas kris har flera partier stora bekymmer. Kristdemokraterna är nere på så låga nivåer att partiet snart behöver lika många stödröster som man har sympatisörer. Frågan är hur länge andra partiers väljare finner sig i det.

Och för Miljöpartiet har ministerposterna visat sig vara mycket kostsamma. Partiet är farligt nära spärren. En påminnelse om att riksdagen faktiskt kan se väldigt annorlunda ut om ett och ett halvt år.

Fakta: Tre tendenser

Miljöpartiet nära spärren

Förslaget om kilometerskatt drogs tillbaka för att arbetas om. Ännu ett bakslag för MP, som tvingats kompromissa bort det mesta av sin politik för att få sitta i regeringen. Nu är partiet endast en halv procentenhet över riksdagsspärren.

Trögt för Liberalerna

Medan Centern suger upp mängder av missnöjda moderater står Liberalerna och stampar. Varken förbättrade resultat i den senaste Pisa-mätningen eller den plötsligt uppblossade försvarsdebatten har ändrat på den saken.

Kristdemokraterna på väg ut

Om det var val i dag skulle KD hamna utanför riksdagen. Så har det sett ut ett tag och frågan om hur långt stödröstarnas välvillighet sträcker sig blir allt intressantare. Mycket måste hända för att KD ska ta sig in i riksdagen av egen kraft.

ANNONS