Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra har mötts av avgångskrav efter de allt sämre opinionssiffrorna. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

M rasar i SCB-mätning

Moderaterna rasar i SCB:s partisympatiundersökning. Partiet får 18,1 procent och är för första gången mindre än Sverigedemokraterna.

Moderaternas 18,1 procent är ett tapp på 4,7 procentenheter jämfört med novembermätningen, då partiet fick 22,8 procent.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Moderaternas minskning är statistiskt säkerställd både jämfört med november 2016 och jämfört med riksdagsvalet 2014, då partiet fick 23,3 procent. Partiet har säkerställda tapp på 1,8 procent till gruppen "vet ej", cirka 1,7 procent till Centerpartiet, cirka 0,9 procent till Liberalerna och cirka 0,7 procent till Socialdemokraterna.

Bekräftar ras

Mätningen bekräftar det ras för Moderaterna som flera andra opinionsmätningar har pekat på under våren. I det krisläge som råder har även partiledarfrågan börjat diskuteras. Under gårdagen krävde Christian Gustavsson, ordförande för Moderaterna i Östergötland och ledamot av partistyrelsen, öppet att partiledaren Anna Kinberg Batra ska avgå. Samtidigt backas hon av sina partikollegor i det tunga Skånedistriktet.

Sverigedemokraterna får 18,4 procent och är därmed större än Moderaterna. Det är en ökning med 0,9 procentenheter jämfört med novembermätningen.

Centerpartiet får 11,3 procent, en ökning med 4,2 procentenheter jämfört med november. Miljöpartiet håller sig kvar över riksdagsspärren med oförändrade 4,5 procent.

KD under spärren

Kristdemokraterna är kvar under riksdagsspärren och får 3,2 procent. Liberalerna får oförändrat 5 procent. Övriga, där Feministiskt initiativ är störst, minskar med en procentenhet och stannar på 2,2 procent.

Socialdemokraterna får 31,1 procent, en ökning med 1,9 procentenheter jämfört med november.

Vänsterpartiet backar till 6,3 procent, ett tapp på 1,4 procentenheter.

SCB:s mätning av opinionsläget är den största som görs i Sverige och kommer två gånger per år. Cirka 9 000 personer har under maj tillfrågats hur de skulle rösta om det vore val i dag.