Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

M pressar på för direktstöd och exitstrategi

Moderaterna vill satsa ytterligare fem miljarder på sjukvård och omsorg för att täcka kostnader för virusutbrottet.
Partiet uppmanar också regeringen att förbereda en strategi för att återstarta ekonomin.

I en debattartikel på DN Debatt skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson inför onsdagens presentation av partiets vårbudgetmotion.

"Sverige måste börja staka ut kursen som återstartar ekonomin när smittspridningen till slut tillåter det. Alla som nu undrar hur länge krisen ska pågå behöver få veta vad som görs för att förbereda en återgång till det normala livet vi saknar", skriver de.

Pengar till vård och omsorg

En del i detta är att se till att det finns tillräckligt med resurser i sjukvården och omsorgen efter coronakrisen. De oroas för att de tre miljarder som regeringen hittills skjutit till inte kommer att räcka.

"Kommuner och regioner kommer att tvingas säga upp personal – eller höja kommunalskatten i en lågkonjunktur – för att täcka kostnader om inte staten skjuter till nödvändiga resurser", skriver de och föreslår ytterligare fem miljarder kronor.

Fredrik Olovsson (S), ordförande i riksdagens finansutskott, försäkrar att regeringen kommer att skjuta till mer pengar om det behövs.

– Vårt besked är att det kommer att finnas tillgängliga medel för alla extraordinära kostnader som kommuner och regioner har med anledning av covid-19. Det kommer sannolikt att röra sig om mycket större belopp än de miljarder som är upptagna i vårbudgeten, säger Olovsson.

Andra delar i en så kallad exitstrategi bör vara kraftigt utbyggd testning för covid-19, anser M, och att Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att ta fram kriterier för när det ska vara möjligt att börja återstarta ekonomin.

Agera i riksdagen

Sedan tidigare vill M satsa 100 miljarder kronor i månaden under en begränsad period för att rädda företag genom krisen. Bland annat genom ett direktstöd som täcker fasta kostnader i företag som har förlorat en stor del av sin omsättning.

"Det är rent oförsiktigt av den svenska regeringen att inte agera kraftfullare. Tyskland, Norge och Danmark gör större ansträngningar för att rädda sina jobb och företag", skriver Kristersson och Svantesson.

En majoritet av riksdagspartierna vill ha ett omsättningsstöd, men regeringen och samarbetspartierna C och L har ännu inte presenterat något.

– Det råder ingen tvekan om att det kommer att behövas fler åtgärder. Det är bra att många partier har idéer på området, säger Fredrik Olovsson, utan att utlova något.

På onsdagsmorgonen möts finansutskottet. Om det inte finns ett regeringsförslag på bordet då, har Ulf Kristersson sagt att M är berett att samla stöd bland övriga partier för ett gemensamt initiativ i utskottet.

Maria Davidsson/TT